‘Rygsmerter opstår hos midaldrende mennesker med mange års stillesiddende arbejde bag sig.’
Den myte kan danske forskere nu punktere.
Problemerne begynder nemlig meget tidligere.
Mellem 50 og 60% af de 18-20-årige har eller har haft ondt i ryggen.
»Vores undersøgelser viser, at forekomsten af rygproblemer stiger kraftigt i teenageårene. Mens der blandt de 12-årige er 10 %, der har døjet med ondt i ryggen, er antallet blandt de 18-20-årige oppe på omkring 50-60 procent.«
»Så der sker noget i de sidste teenageår, som ikke kan forklares med slidsomt eller stillesiddende arbejde,« siger Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
Tidligere forebyggelse er nødvendig
Forskere fra SDU har netop præsenteret de nye forskningsresultater på en stor international ryg-konference på Syddansk Universitet. Her var 150 af verdens bedste ryg-forskere samlet for at udveksle den seneste viden om dårlige rygge.
Et af de emner, de drøftede, var det store antal svage rygge blandt børn og unge; en tendens, der blandt andet er slået igennem på arbejdsmarkedet. Antallet af unge, der opgiver deres arbejde på grund af dårlig ryg, er i stigning.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Ondt i ryggen skyldes ikke arbejde
»Vi skal sætte ind med forebyggelse meget tidligere. Hidtil har forebyggelse og behandling især drejet sig om de midaldrende. Men det nytter jo ikke noget, når vi nu ved, at ondt i ryggen opstår meget tidligere i livet,« siger Jan Hartvigsen.
Nyt syn på dårlig ryg
Hvorfor så mange børn og unge lider af dårlig ryg, er fortsat usikkert.
En mulig årsag kan ifølge professor Jan Hartvigsen være, at der i dag er mere fokus på rygsmerter og bedre mulighed for at diagnosticere:
»Selvfølgelig kan det også skyldes, at mange børn sidder foran computeren dagen lang. Men det kan også tilskrives den måde, vi handler på. Når et barn i gamle dage havde ondt i ryggen, blev det sat til at skovle hø. I dag sender vi det i seng med en Panodil. Så det er nødvendigt at ændre holdning, for vi kan ikke behandle eller skåne os ud af problemet,« siger Jan Hartvigsen.
På konferencen blev resultaterne fra en stor, fynsk undersøgelse offentliggjort. Den viser, hvilken effekt fysisk aktivitet og sport har på skolebørns rygge. Derudover blev mange andre forskningsresultater offentliggjort:
Blandt andet, at dårlig ryg påvirker hjernen, og at det er en god idé at scanne rygpatienterne tidligere, end man gør i dag.
Lavet i samarbejde med Magasinet Ny Viden