Podcast om kærligheds-kemi: Hjerne-hormon gør, at du elsker din kæreste
I denne uges ‘Brainstorm’ har vi fået kærlighed på hjernen.
Kærlighed kæreste elske oxytocin hormon kemi hjernen brainstorm

Meget peger på, at hormonet oxytocin er vigtigt for parforholdet, men det er fortsat usikkert, om oxytocinen går direkte i hjernen. Hør denne uges 'Brainstorm' og bliv klogere på kærligheden i hjernen. (Foto: Shutterstock)

Meget peger på, at hormonet oxytocin er vigtigt for parforholdet, men det er fortsat usikkert, om oxytocinen går direkte i hjernen. Hør denne uges 'Brainstorm' og bliv klogere på kærligheden i hjernen. (Foto: Shutterstock)

Valentinsdag er over os, og i Videnskab.dk’s hjerne-podcast ‘Brainstorm’ skal det naturligvis handle om kærlighed.

Er forelskelse og kærlighed et spørgsmål om kemi? Det forsøger ‘Brainstorm’ at blive klogere på i denne uge.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Her fortæller Troels Wesenberg Kjær, overlæge på Roskilde Sygehus og klinisk professor på Københavns Universitet, blandt andet om parforholds-hormonet oxytocin, der også er kendt som kramme-hormonet.

LÆS OGSÅ: Kærlighedshormon sikrer forholdet

Ifølge Troels Wesenberg Kjær har oxytocin stor betydning for langvarige kæresteforhold, og det kan udløses på flere forskellige måder.

»Berøring er generelt med til at frigive det, og der er nogle, der siger, at øjenkontakt har betydning. Nogle områder er særligt følsomme,« fortæller han i podcasten og uddyber:

»Det gælder kønsorganer, det gælder brystvorter, så skal man have fuld skrue på den her oxytocin-frigivelse, så er det de her områder, man skal kigge efter.«

Mikkel Wallentin, lektor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet, og Caroline Nyvang, seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek, er også med i podcasten og gør os blandt andet klogere på, hvorfor vi ikke rigtig fejrer Valentinsdag i Danmark.

Hør hele podcasten i afspilleren øverst, eller find den i din foretrukne podcast-app.

LÆS OGSÅ: ‘Kærligheds-hormonet’ er ikke så rosenrødt, som vi troede

LÆS OGSÅ: Nej, modsætninger tiltrækker ikke hinanden

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk