Når gravide kvinder får en svampeinfektion i skeden, behandles de oftest med en vaginal stikpille. Nogle bliver dog behandlet med den orale tablet fluconazol i stedet, og de kvinder har en øget risiko for spontan abort. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA.
Det er dog et fåtal af gravide, som behandles med fluconazol, fordi det anbefales at bruge den lokale stikpille først. Men selvom man allerede anbefaler lokalbehandling, er resultatet vigtigt, mener studiets førsteforfatter.
»Det er vigtigt, at de, som sidder overfor de gravide kvinder, gøres opmærksom på, at der er fundet den her risiko. Med lægemidler under graviditeten er det ofte et problem, at der ikke findes særlig meget viden på området, og derfor er det relevant at undersøge alle de lægemidler, som kvinder tager under graviditeten. Fluconazol er et meget oplagt lægemiddel, fordi vaginal svampeinfektion er noget, som mange kvinder lider af under graviditeten,« siger Ditte Mølgaard-Nielsen, som forsker ved Statens Serum Institut.
147 aborter blandt de behandlede med fluconazol
\ Infektion under graviditet
Vaginal svampeinfektion er hyppig blandt gravide kvinder.
I USA lider omkring 10 procent af en vaginal svampeinfektion under graviditeten. I Danmark er det ikke registreret.
Det anbefales, at gravide kvinder behandles med en stikpille og kun får den orale pille, fluconazol, hvis lokalbehandlingen ikke virker.
Kilde: Ditte Mølgaard-Nielsen
I undersøgelsen har forskerne indsamlet data for alle registrerede graviditeter over en 17 års periode fra 1997 til 2013. Ud af de i alt 1,4 million graviditeter var 3.315 kvinder blevet behandlet med det orale fluconazol. 147 af dem aborterede, hvilket var 50 procent hyppigere end blandt de kvinder, som ikke blev behandlet mod en svampeinfektion, eller som blev behandlet med en stikpille.
Selvom det i forvejen anbefales, at gravide kvinder i første omgang behandles med lokalbehandling, overraskede resultatet forskerne.
»Vi har derfor også gjort os umage med at lave en masse analyser for at sikre, at det ikke kan forklares på en anden måde. Efter vi havde lavet alle vores analyser, kunne vi se, at der blev ved med at være en sammenhæng,« siger Ditte Mølgaard-Nielsen.
Forskerne kontrollerede blandt andet for, om tidspunktet i graviditeten kunne forklare de spontane aborter, fordi man allerede ved, at det første trimester er en risikofyldt periode i graviditeten.
Uvist om lægemidlet fører til abort
Selvom forskerne har konstateret en øget risiko for spontan abort hos gravide kvinder, som behandles med fluconazol, ved de endnu ikke, om det er lægemidlet i sig selv, som er årsag til aborterne.
Det vides nemlig ikke, hvorfor kvinderne i undersøgelsen i det hele taget blev behandlet med tabletten i stedet for stikpillen, og alt efter hvad årsagerne er, kan det have betydning for konklusionen.
»Problemet er, at vi ikke har indikationen på, hvorfor de har fået fluconazol. Hvis det er fordi, de har en sværere infektion, eller den lokale behandling ikke virker, kan det have indflydelse på, at de har en øget abortrisiko. Det kan vi ikke udelukke. Men hvis det er tilfældigt, om de har fået en lokal eller oral behandling, kunne det tyde på, at det har noget med lægemidlet at gøre,« siger Ditte Mølgaard-Nielsen.
Professor på Gynækologisk- obstetrisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital Ulrik Schiøler Kesmodel roser studiet for at være grundigt og veludført, men han peger på en anden faktor, som man skal være opmærksom på. Forskernes data indeholder nemlig ikke informationer om kvindernes alkohol-, ryge- og kaffevaner eller vægt, som alle har indflydelse på risikoen for spontan abort og dødsfødsel.
»Kaffe, alkohol og rygevaner kan forskerne ikke vide noget om, men der er faktisk oplysninger i fødselsregistret på overvægt og fedme – i hvert fald fra 2004 og frem. De data kunne de have overvejet at have hentet ind – i alt fald i analyserne af dødfødsel. Det er ikke sikkert, at det ville ændre noget, men vi ved at risikoen for spontan abort og dødsfødsel er større, end den de finder, hvis man har et stort kaffeforbrug, dagligt alkoholforbrug, ryger eller er overvægtig eller fed. Det er vigtigt at have med, fordi det ville kunne fjerne hele den sammenhæng, som de viser her,« siger Ulrik Schiøler Kesmodel.
Man skal tænke sig om, før man behandler gravide med fluconazol
Der er dog ingen grund til, at gravide kvinder nu skal bekymre sig, hvis de får en vaginal svampeinfektion, understreger Ditte Mølgaard-Nielsen.
»Ud af de 3315 kvinder, som blev behandlet med fluconazol, var der 147, som oplevede en spontan abort. De tal sætter det lidt i perspektiv, for det er jo ikke særligt mange over en 17 års periode. Herudover er det kun nogle af disse aborter, som potentielt vil kunne være forårsaget af lægemidlet, og det er derfor ikke mange, det drejer sig om i absolutte tal,« siger hun.
For at finde ud af, om lægemidlet reelt udgør en sundhedsmæssig risiko, kræver det, at der forskes videre. Indtil da skal man blot følge de anbefalinger, som studiet støtter op om, fortæller Ditte Mølgaard-Nielsen.
»Selvom nogle foretrækker det orale lægemiddel, skal man følge behandlingsvejledningen, som den er, og fortsat være restriktiv med at give fluconazol til gravide kvinder, hvilket jeg også formoder, man er. Men det her giver endnu mere anledning til det,« siger Ditte Mølgaard-Nielsen.
Spørger man professoren, mener han heller ikke, at resultatet bør skabe bekymring blandt gravide.
»Der ligger udmærkede alternative behandlingsmidler – primært midler, som man bruger i skeden, og dem kunne man med fordel bruge til gravide, og hvis det ikke virker, fordi det er nogle resistente infektioner, må man bruge tabletbehandlingen, og så ville jeg heller ikke være så bekymret for det.«