De ser ud til at være nærmest alle vegne. I dit tøj og hårvoks, i stegepander og møbler, i havskum og nogle steder i drikkevandet – og nu også i flere toiletpapirmærker.
Forskere fra Florida University i USA har fundet de svært nedbrydelige og potentielt sundhedsskadelige fluorstoffer, PFAS, i samtlige 21 toiletpapirmærker, som de har undersøgt i et nyt studie, offentliggjort i ACS Publications. Mærkerne kommer fra flere forskellige lande rundtom i verden, men navnene er ikke offentliggjort.
De nye resultater får forskerne til at mistænke, at PFAS-stofferne fra toiletpapiret potentielt kan forurene spildevandet, når vi trækker ud, og papiret forsvinder ned gennem kloakken og videre til rensningsanlægget.
Ingen grund til at udskifte toiletpapiret
\ Hvad er PFAS?
Per- og polyfluoralkyl stoffer (PFAS) er en undergruppe af flere tusinde syntetisk fremstillede fluorstoffer.
De bruges som fedt- og vandafvisende imprægnering i blandt andet køkkenudstyr, fødevareemballage, tøj og møbler.
Stofferne er svært nedbrydelige, og de kan derfor ophobes i miljøet og i kroppen, hvis man indtager det. Og det kan både være hormonforstyrrende og sundhedsskadeligt på længere sigt, indikerer tidligere forskning.
Nyheden er det seneste døgn blæst op i flere danske medier. Men ifølge Søren Munch Kristiansen, lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, er der ingen grund til som forbruger at bekymre sig og skifte toiletpapiret ud med alternativer.
»Med nye måleinstrumenter er det i dag muligt at måle enormt lave koncentrationer af mange kemikalier, såsom forskellige PFAS-stoffer, og det gør, at vi nu hører om nye miljøfremmede stoffer nærmest overalt og i alt. Også i mængder som potentielt ikke er skadelige,« siger Søren Munch Kristiansen til Videnskab.dk
»Det er selvfølgelig noget virkelig skidt, at PFAS-stoffer registreres flere og flere steder. Men der er ikke nogen grund til at danskere skal stoppe med at bruge toiletpapir, fordi der måske er en ultralav koncentration af PFAS-stoffer i det,« oplyser han.
Kan stamme fra fremstillingen
De påviste PFAS-niveauer, som forskerne fra Florida University fandt i de forskellige toiletpapirmærker, er så lave, at det kan indikere, at stofferne kan stamme fra fremstillingsprocessen.
Det kan for eksempel komme fra smøremidler, som er brugt til at forhindre, at papirmassen klæber til maskineriet, påpeger studiets hovedforfatter, Jake Thompson, forsker ved Florida University, over for den britiske avis The Guardian.
»Med studiet har vi fundet endnu en kilde til PFAS, og det viser, at kemikalierne er allestedsnærværende,« forklarer Jake Thompson ifølge The Guardian.
Hober sig op i miljøet
Den nye opdagelse af PFAS-stoffer i flere toiletpapirmærker er vigtig, fordi de kunstigt fremstillede stoffer, ifølge forskerne, ender i vores kloakker og dernæst i et rensningsanlæg. Og alt tyder på, at PFAS ikke bliver nedbrudt her.
»Spildevandsslam, nu med lidt PFAS, bliver i Danmark blandt andet smidt ud på landmændenes marker, mens al vandet fra kloakken, også med lidt PFAS, havner i søer og i havet. Og fordi nogle menneskeskabte stoffer som PFAS ikke bliver nedbrudt i naturen efterfølgende, vil vi med tiden se højere og højere niveauer i dyr og mennesker, hvis vi blot bevidstløs bliver ved med at udlede dem,« forklarer Søren Munch Kristiansen.
»Så studiet understreger, at brugen af alle PFAS-stofferne, er noget vores politikere skal skynde sig at kigge på,« slutter han.