Forskere: Hormonforstyrrende stoffer erstattes af lige så farlige kemikalier
Forskning har vist, at fluorerede stoffer, som findes i tøj, teflon og emballage, kan være sundhedsskadelige. Derfor bliver ’gamle’ kemikalier erstattet med nye - men erstatningen kan være lige så sundhedsskadelig og for eksempel føre til abort, viser ny forskning.

Ny undersøgelse fra Syddansk Universitet tyder på, at visse fluorerede stoffer kan øge risikoen for abort. (Foto: Shutterstock)

Ny undersøgelse fra Syddansk Universitet tyder på, at visse fluorerede stoffer kan øge risikoen for abort. (Foto: Shutterstock)

Regntøjet, pizzabakken, teflonpanden, smørbakken, tøjet, sofaen…

Fluorerede stoffer findes overalt i vores omgivelser, og de udbredte kemikalier ophober sig også i vores krop. Tirsdag kom det frem, at nogle af de fluoredede stoffer tilsyneladende kan give en stærkt forøget risiko for abort. 

Det kommer efter, at en række forskningsresultater i de senere år har peget på, at de fluorerede stoffer – eksempelvis  PFOA, som blandt andet findes i teflon og madpapir - kan være sundhedsskadelige. Derfor bliver de ’gamle’ fluorerede stoffer i høj grad erstattet af nye. Men i en ny erklæring advarer mere end 200 forskere om, at de nye typer af fluorerede stoffer kan være mindst lige så skadelige som de gamle.

»Problemet er, at når tilstrækkeligt med forskning har vist at et bestemt stof er skadeligt, så erstatter man det med et af de andre fluorerede stoffer. Men de nye stoffer kan vise sig at være lige så skadelige som de gamle -eller det, der er værre,« siger kemiker Xenia Trier, som forsker i fluorerede stoffer ved DTU Fødevareinstituttet.

Hun er en af forskerne bag den nye erklæring – The Madrid Statement – som opfordrer politikere og industri til at sætte en stopper for den vidt udbredte brug af fluorerede stoffer.

Fluorerede stoffer gav øget risiko for abort

Fluorerede stoffer kom også på dagsordenen blandt politikerne tirsdag, da en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet fandt en stærkt forøget risiko for abort blandt kvinder med et højt niveau af to bestemte fluorerede stoffer i blodet - perfluorononanoic acid (PFNA) og perfluorodecanoic acid (PFDA).

Ifølge forskerne lader det til, at de to stoffer er resultatet af, at industrien har indført erstatninger for ’gamle’ fluorerede stoffer såsom PFOA og PFOS, fordi en lang række undersøgelser har sat fokus på, at de ’gamle’ stoffer kan være sundhedsskadelige.

Fakta

Fluorerede stoffer er en gruppe af kemikalier, som findes i en lang række ting fra vores hverdag - eksempelvis regntøj, møbler, teflon, pizzabakker, madpapir og andre former for pap- og papiremballage.

De fluorerede stoffer anvendes i høj grad, fordi de har har gode evner til at gøre overflader fedt- og vandafvisende.

Perfluorerede stoffer (PFAS) og polyfluorerede stoffer (PFC) er to undergrupper af fluorerede stoffer med hver deres kemiske kendetegn.

De fluorerede stoffer er svært nedbrydelige og kan derfor ophobes i både miljøet, mennesker og dyr - selv i de mest øde og arktiske egne i verden er stofferne fundet.

Flere og flere fluorerede stoffer er blevet forbundet med hormonforstyrrende effekter i mennesker, og der er blandt andet også mistanke om, at visser typer af fluorerede stoffer kan være kræftfremkaldende.

Perfluoroctansulfonsyre (PFOS) og perfluoroctansyre (PFOA) er to af de perfluorerede stoffer, der har været størst fokus på på grund af deres hyppige anvendelse tidligere og deres store udbredelse og ophobning i miljøet.

Disse stoffer bliver i dag i høj grad blevet udfaset og erstattet af andre fluorerede stoffer - typisk de såkaldte fluortelomere (FTOH) og kortere perfluorerede forbindelser.

I en erklæring advarer mere end 200 forskere om, at når man erstatter de 'gamle' fluorerede stoffer med nye, kan disse erstatninger vise sig også at være skadelige.

Kilder: Helsingør Statement, Madrid Statement, forbrugerkemi.dk

»De gamle stoffer (PFOA og PFOS, red.) er efterhånden blevet udfaset og erstattet af andre perfluorerede stoffer, fordi en masse forskning tyder på, at de kan være farlige. I vores undersøgelse kunne vi imidlertid ikke finde nogen sammenhæng mellem ’de gamle’ stoffer og risikoen for abort. Men da vi i stedet så på stofferne PFNA og PFDA fandt vi en stærk sammenhæng med kvindernes risiko for abort,« fortæller professor Tina Kold Jensen fra afdelingen for Miljømedicin på Syddansk Universitet.

Det skal tages alvorligt

Tina Kold Jensen påpeger, at i den nye undersøgelse var risikoen for abort 16 gange højere blandt de kvinder, som havde et højt niveau af de fluorerede stoffer PFNA og PFDA i blodet.

»Det er første gang denne sammenhæng er blevet fundet. Det er en meget stor forøget risiko for abort, og derfor er vi nødt til at tage det alvorligt,» siger Tina Kold Jensen, som har været førsteforfatter på den nye undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet PLoS One.

Udenlandsk forskning tyder på, at indholdet af netop PFNA og PFDA i menneskers blod, er steget i perioden 1996-2010. Ifølge kemiker Xenia Trier kan det blandt andet skyldes, at industrien i høj grad har erstattet det udskældte fluorerede stof PFOA med netop PFNA og andre fluorerede stoffer, som kan nedbrydes til PFNA og PFDA.

»Det skal tages alvorligt, når den nye undersøgelse tyder på, at PFNA og PFDA kan give så stor en forøget risiko for abort. Der findes også forsøg på rotter og mus, som tyder på noget af det samme. Men det er stadig et relativt lille antal deltagere i undersøgelsen, så der skal mere forskning til, før vi kan være helt sikre på, at stofferne rent faktisk kan føre til abort,« siger Xenia Trier, som ikke har været en del af abort-undersøgelsen.

Kan være hormonforstyrrende

På Aarhus Universitet har professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen også forsket i netop PFNA og PFDA.  I hendes eksperimenter på menneskeceller fandt hun tydelige tegn på, at de to perfluorerede stoffer havde hormonforstyrrende egenskaber.

»Den nye undersøgelse understreger, at de her stoffer har et hormonforstyrrende potentiale og kan påvirke menneskers reproduktion. Det er rigtig vigtigt, at det kommer frem, for de her stoffer er alle steder, og det er meget svært at undgå dem,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

En lang række stoffer er kemisk set opbygget af kæder af kulstof, hvorpå der sidder andre atomer. Navnet fluorerede stoffer henviser til gruppen af organiske stoffer, hvor der på kulstofkæden sidder flere fluorforbindelser, som erstatter hydrogen. (Illustration: Forbrugerkemi.dk)

Hun mener, at myndighederne helt burde forbyde anvendelsen alle typer af perfluorerede stoffer - og i hvert fald de stoffer, som har vist tydelige tegn på sundhedsskadelige effekter.

»Det bedste for vores sundhed ville helt sikkert være, hvis man helt fik udfaset perfluorerede stoffer. Hver gang man erstatter et perfluoreret stof med et nyt, erstatter man ofte bare problemet med et nyt. Men industrien er jo glade for stofferne, for de har nogle fantastiske egenskaber. De afviser smuds og vand, og det er også rigtig behageligt for os som forbrugere,« fortæller Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Stofferne ophober sig i kroppen

Kemiker Xenia Trier mener også fluorerede stoffer bør tjekkes grundigere og begrænses til kun at bruges til det allermest nødvendige – såsom at være en ingrediens i kunstigt blod eller hjælpe for tidligt fødte børn med at få deres lunger til at folde sig ud.

»Alle fluorerede stoffer er persistente (unedbrydelige, red.), og mange af dem - for også eksempel PFNA og PFDA - ophobes i mennesker og miljø.«

»Når først stofferne er ude i miljøet eller drikkevandet er det meget svært, dyrt og nogle gange umuligt at fjerne dem igen - og hvis de så viser sig at være giftige, er der ikke meget at stille op,« siger Xenia Trier.

Hun har selv udført eksperimenter, som tyder på, at fluorerede stoffer bliver overført til vores mad fra papiret på vores burgere, pizzabakker og lignende. Og fra maden kan de udbredte kemikalier blive optaget i vores krop, hvor stofferne ophober sig, forklarer Xenia Trier.

Svært at undgå

Men hvad kan man så gøre, hvis man er nervøs for at blive udsat for de fluorerede stoffer?

Fakta

En ny undersøgelse finder sammenhæng mellem abort og de fluorerede stoffer PFNA og PFDA.

Undersøgelsen er lavet på gravide kvinder, der deltog i Odense Børnekohorte.

392 af deltagerne i undersøgelsen fik taget en blodprøve og målt indholdet af PFNA og PFDA i deres blod i uge 10-12 i graviditeten.

56 af kvinderne aborterede senere. Blandt disse kvinder sås gennemsnitligt et forhøjet niveau af PFNA og PFDA i blodprøven fra uge 10-12.

Kilde: Tina Kold Jensen

Netop fordi stofferne er så udbredte, er de vanskelige for os at undgå, påpeger professor Tina Kold Jensen.

»Det er faktisk rigtigt svært at give et råd om, hvad man kan gøre for at undgå perfluorerede stoffer – det er nærmest umuligt helt at undgå dem fordi de er overalt. I emballage, tøj, sofaer og så videre. Men man kan for eksempel købe mad med Svanemærket og forsøge at undgå fastfood – fastfood er for det meste er pakket ind i madpapir, som er coated med perfluorerede stoffer. Men igen det er nok svært helt at undgå dem,« siger professor Tina Kold Jensen.

Minister ser på sagen

Ifølge Fyens Stiftstidende tager miljøminister Kirsten Brosbøl (S) også de resultater alvorligt.

»Mit klare mål er, at vi skal have mindre skadelig kemi i vores hverdag,« siger hun til avisen.

Ministeren påpeger dog, at indsatsen foregår i EU, og at hun mener tempoet går for langsomt i EU-regi.

I den nye erklæring – The Madrid Statement – opfordrer mere end 200 udenlandske og danske forskere til, at myndigheder og industri begrænser brugen af fluoredede stoffer til kun at være en ingrediens i de allermest nødvendige tilfælde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk