Du kender måske Marvel-superhelten Daredevil, som har overmenneskelige sanser. Som barn bliver han blind, men efter at have mistet synet skærpes hans øvrige sanser.
Måske har du spurgt dig selv, om døve eller blinde også i den virkelige verden er i stand til at kompensere for en mistet sans ved at styrke deres andre sanser?
I så fald kan du få svaret i denne uges episode af Videnskab.dk’s hjernepodcast Brainstorm. Her har Brainstorm-lytter Charlotte stillet spørgsmålet: »Hvis man er døv, bliver ens andre sanser så skærpet?«
Podcastvært Jais Baggestrøm Koch og vikarvært Anne Sophie Thingsted tager spørgsmålet med til neuropsykolog Hana Malá Rytter, der forsker i neuroplasticitet – et begreb, der netop dækker over hjernens utrolige evne til at omforme og tilpasse sig selv til for eksempel at have mistet en sans.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app ved at søge på ‘Brainstorm’.
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler, på Instagram og på TikTok, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Hjernen er i konstant forandring
Selvom neuroplasticitet grundlæggende handler om hjernens evne til at modellere og ommodellere sig, dækker begrebet over mange forskellige ændringer i hjernen.
»Hjernen er aldrig stille. Den er i konstant bevægelse, og hver gang, der er bare den mindste ting, der gør indtryk på os – og særligt hvis vi husker det i lang tid – er det faktisk udtryk for den her omorganiseringsevne, hjernen har,« siger Hana Malá Rytter, der er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital og leder af Dansk Center for Hjernerystelse.
En af de måder, hjernen kan omorganisere sig på, er netop ved at skærpe en hørelsen, hvis du mister synet, eller skærpe synssansen, hvis du mister hørelsen.
Og faktisk er der en befolkningsgruppe, hvis hjerner er eminente til at tilpasse sig nye situationer: Nemlig børn, fortæller Hana Malá Rytter.
Du kan høre meget mere om børne- og voksenhjerners utrolige superkræfter, når det gælder at tilpasse sig nye situationer, i denne uges Brainstorm-episode. Her vil du også:
- Blive præsenteret for den myriade af forskellige ændringer i hjernen, begrebet neuroplasticitet dækker over.
- Komme en tur med ind i hjernens maskinrum og høre, hvordan det konkret foregår, når hjernen omorganiserer sig.
\ Læs mere
\ Kilder
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.