De fleste af os ved, at hjernen er særlig modtagelig i løbet af visse perioder.
Hvis vi lærer et fremmedsprog, mens vi stadig er børn, er der større sandsynlighed for, at vi lærer at tale som en ‘indfødt’, altså en, der taler sproget som sit modersmål, end hvis lærer det senere i livet.
Disse særligt sensitive perioder i barndommen er veldokumenterede, men i undervisningslitteraturen er de undertiden accentueret, på en måde der indikerer, at det er for sent for hjernen at forandre sig, når vi vokser ud af disse sensitive ‘vinduer’ i barndommen.
Men myten om, at den voksne hjerne er uforanderlig, når vi har passeret barndommen, er blevet aflivet.
Selvom det er rigtigt, at de mest drastiske reorganiseringer i hjernens struktur sker i løbet af de første to leveår, mister vores hjerne aldrig evnen til at danne nye forbindelser.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Nye færdigheder forandrer hjernen
Hjernens evne til at reorganisere sig som et resultat af læring og erfaring kaldes neuroplasticitet.
Det betyder, at vores hjernestruktur ikke kun er bestemt af genetik og tidlige barndomsoplevelser, men at vores oplevelser fortsat former vores hjerne.
Med andre ord, forandrer vores hjerne sig, når vi lærer nye færdigheder.
Et berømt studie (som blev udført før mobiltelefoner og navigationssoftware) afslørede, at taxachaufførerne i London havde en anderledes hjernestruktur i hjerneområderne, som var associerede med spatial (rumlig) navigation og hukommelse, end resten af befolkningen.
Forandringerne var desuden mere udtalte blandt mere erfarne chauffører.
Det indikerer, at det var deres erfaring, som var årsag til forandringerne – og ikke selvselektion, det vil sige, at personer med særlige hjernemæssige egenskaber på naturlig vis søger mod erhverv, hvor disse egenskaber er en fordel.
Du kan forme din hjerne når som helst i livet
Neuroplasticitet har et par vigtige implikationer, blandt andet ved ophæve den klare adskillelse mellem genetik og miljø ved at vise, hvor uadskilleligt sammenvævet arv og miljø er i udformningen af vores hjerne.
Vi må heller ikke fortolke små gruppeforskelle i hjernestrukturen (eksempelvis mellem mænd og kvinder) som biologisk evidens for medfødte forskelle grupperne imellem.
Hjernens plasticitet viser, at systematiske forskelle i erfaring og oplevelse sætter sine spor i hjernen.
De ting, vi bruger meget tid på, forandrer hjernen – uanset om vi spiller klaver, kører lastbil eller løser matematiske ligninger.
\ Serie: Myter om om hjernen
Denne artikel er tredje og sidste del af en miniserie, hvor Anke Ninija Karabanov gendriver tre almindelige hjernemyter.
Anke er lektor i Integrativ Fysiologi ved Københavns Universitet og særligt interesseret i, hvordan hjernen styrer frivillig bevægelse, samt hvordan hjernens plasticitet kan understøtte læring mest optimalt.
Læs de andre artikler i serien:
Neuroplasticitet giver også håb til mennesker, der har lidt hjerneskade.
Selv alvorlige skader er ikke helt permanente, og hjernen har kapacitet til at danne nye forbindelser og gendanne funktioner – helt eller i det mindste delvist.
Neuroplasticitet viser, at vi kan forme hjernen når som helst i livet ved aktivt at øve os på de ting, vi gerne vil være gode til.
Selvom det nok ikke kan forvandle en gris til en væddeløbshest, kan det bestemt gøre os alle til meget hurtige grise.
Oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Læs mere
\ Læs mere
\ Kilder
- Anke Ninija Karabanovs profil (KU)
- ‘Learning, neural plasticity and sensitive periods: implications for language acquisition, music training and transfer across the lifespan’. Frontiers in Systems Neuroscience, 2013. DOI: 10.3389/fnsys.2013.00090
- ‘The right kind of post-stroke experience can rewire the brain for long-term recovery’ (Massive Science)
- ‘Navigation-related structural change in the hippocampi of taxi drivers’, PNAS, vol. 97, 2000, DOI: 10.1073ypnas.070039597