Mors rygning påvirker mænd resten af livet
Når mor ryger under graviditeten, skader det sønnens produktion af testosteron. Det øger muligvis risikoen for fedme, type II diabetes og hjerte-karsygdomme.

Gravide rygere kan få drengebørn, der kommer tidligere i puberteten. (Foto: Colourbox)

Gravide rygere kan få drengebørn, der kommer tidligere i puberteten. (Foto: Colourbox)

Hvis du er gravid og ryger, er der nu endnu en rigtig god grund til at kvitte smøgerne hurtigst muligt.

»Vores undersøgelser viser, at rygning i graviditeten påvirker sønners testosteronproduktionen, sætter tidligere gang i puberteten og gør dem lavere og tykkere. Samtidig har vi også bekræftet, at rygningen skader sædkvaliteten,« fortæller læge og seniorforsker Niels Jørgensen fra Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion.

Han har sammen med kolleger fra Rigshospitalet og Finland undersøgt 3.486 unge danske mænd, for at se hvilken effekt det har, hvis man som foster er udsat for rygning. Resultaterne af undersøgelsen er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.

Rygning skader testosteronproduktion

Det er effekten på det mandlige kønshormon testosteron, som Niels Jørgensen særligt fokuserer på.

»En mors rygning skader de celler, der producerer testosteron,« siger han og forklarer:

»Langt det meste af det testosteron, mænd har i blodet, er bundet til et protein kaldet kønshormonbindende globulin eller SHBG. Når det er bundet, kan kroppen ikke bruge det. De resterende ca. 2 procent er derimod frit tilgængeligt til kroppen at bruge løs af.« 

»Men når man ryger øges mængden af SHGB, som så hapser mere af det frie testosteron, så der bliver mindre tilbage. En mand skal dog bruge, hvad der svarer til den oprindelige frie mængde. Derfor er kroppen nødt til at producere mere testosteron for at kompensere for tabet.« 

Mindre frit testosteron

Og det gør mænd, der selv ryger, så der stadig er den nødvendige mængde testosteron frit tilgængeligt i blodet.

Fakta

Undersøgelsen bestod af et spørgeskema for at afdække forhold om rygning, udvikling og pubertet, samt analyse af sæd og hormonniveauer.

Men når de også har været udsat for rygning som foster, kan de ikke øge testosteronproduktionen tilstrækkeligt til at kompensere fuldt ud for stigningen i SHBG. Den aktive og frit tilgængelige andel af testosteron reduceres altså en smule.

Hvad det betyder på langt sigt, kan undersøgelsen ikke vise. Men man ved fra patienter med testosteronmangel, hvad testosteron har af betydning.

»Mænd har brug for testosteron hele livet. Mangel på frit testosteron gør, at man bliver tykkere, får sværere ved at koncentrere sig og huske. Man mister både muskel- og knoglemasse og i svære tilfælde giver det knoglebrud og øget risiko for at få hjerte-karsygdomme og type-2 sukkersyge,« siger Niels Jørgensen.

Mors rygning disponerer for fedme

Så slemt står det dog ikke til hos mændene i undersøgelsen.

De undersøgte mænd var alle raske og testosteronnedsættelsen hos de foster-eksponerede rygere var kun beskeden i forhold til egentlige patienter.

»Perspektivet er dog, at denne beskedne testosteronnedsættelse vil trække mændene i retning af en øget risiko for overvægt. De er nærmest disponeret til at blive tykke. Det må betyde, at de også har øget risiko for senere i livet at udvikle sygdomme som type-2 sukkersyge og hjerte-karsygdomme. Den hypotese kan dog kun afklares ved at genundersøge mændene senere i livet,« siger Niels Jørgensen og tilføjer:

»Det er interessant, om rygning er medskyldig i den fedmeepidemi og de mange tilfælde af type-2 sukkersyge, vi oplever nu.«

Tidlig pubertet giver lavere og tykkere mænd

En anden effekt af mødrenes rygning var, at deres sønner kom en anelse tidligere i puberteten. Det er målt på egenudsagn fra mændene, om hvornår de gik i puberteten i forhold til deres jævnaldrende. Selvom det giver et ret groft billede af situationen, hænger det godt sammen med andre af effekterne:

Fakta

40% af mændene i undersøgelsen havde været udsat for passiv rygning i fostertilstanden.

»Når man går tidligere i puberteten er der kortere tid til at vokse, derfor var mændene lidt lavere end de, der ikke havde været udsat for rygning som foster,« siger Niels Jørgensen.

Rygning er blot et element i cocktaileffekten

Derudover kunne forskerne også se, at rygningen var forbundet med dårligere sædkvalitet, ligesom flere andre undersøgelser tidligere har fundet.

Rygningen er dog ikke eneansvarlig.

»Der er måske 100 eller 1.000 faktorer, som er medskyldige. Men hvis både rygning og stof x, y, z osv. hver især påvirker sædkvaliteten lidt, så giver det en virkning, når de alle sammen trækker i samme retning,« siger Niels Jørgensen.

Dårlig sædkvalitet hinter om øget sygelighed

En anden stor dansk undersøgelse viste for et par år siden, at jo lavere sædkvalitet en mand har, jo tidligere dør han.

»Man dør ikke af dårlig sædkvalitet. Men det er en markør,« siger Niels Jørgensen og fokuserer på det bredere perspektiv.

»Vores resultater om effekten af morens rygning under graviditeten giver en første indikation af sammenhænge mellem dårlig sædkvalitet og faktorer, der senere i livet kan lede til øget sygelighed.«

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.