Bank dit hoved hårdt ind i en væg tilpas mange gange, og du er sikker på at skade din hjerne.
Men gælder det samme princip, når Europas fodboldstjerner i disse uger kæmper om titlen som verdens bedste ved blandt andet at støde deres hoveder mod bolden gentagne gange i hver kamp?
På opfordring af Mikkel Lærkes er Spørg Videnskaben gået på jagt efter et svar på, om fodboldspilleres hjerner tager skade af at heade.
På Center for Hjerneskade har de aldrig selv haft nogen fodboldspillere inde med hjerneskader, fortæller direktør for centret og neuropsykolog Frank Humle. Men han har alligevel undersøgt sagen for os, og resultatet er ærligt talt lidt uklart.
»Der er ingen hardcore evidens for, at heading giver hjerneskader,« siger han.
Hovedstød er hverken farlige eller uden risiko
Men dermed ikke sagt, at der er håndfaste beviser for det modsatte:
\ Fakta
»I undersøgelser, hvor man har sammenlignet fodboldspillere med sportsfolk fra andre sportsgrene i neuropsykologiske tests, viser det sig, at fodboldspillere har et nedsat funktionsniveau, når det gælder opmærksomhed og visuelle funktioner,« fortæller Frank Humle.
Så selvom fodbold ikke umiddelbart er farligt, er det heller ikke helt risikofrit, konkluderer han.
Undersøgelsen afslører dog ikke, om forskellene skyldes heading. Det er nemlig muligt at pådrage sig hjernerystelse eller andre skader på hjernen på andre måder. Man kan støde hovedet imod en anden spillers, hamre det i jorden i et fald eller banke det ind i en målstolpe.
Hovedstød: 1 + 1 = 3 ?
Den store usikkerhed bunder i, at området ikke er blevet undersøgt specielt grundigt, og de fleste undersøgelser er op til mere end 10 år gamle.
Men fra et overordnet synspunkt er der en del, der tyder på, at gentagne slag mod hovedet kan give effekter, som er større end 1+1=2:
»Når man får gentagne slag mod hovedet, kan et slag, som ikke umiddelbart burde have en effekt, godt få en større effekt end forventet. Det er man for eksempel meget opmærksom på i amerikansk fodbold. Hvis en spiller her har fået flere hjernerystelser i træk, bliver han udelukket fra at spille.«
Børn skal passe særligt på frontallapperne
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Fra tid til anden ‘genpublicerer’ vi artikler fra Spørg Videnskabens arkiver, f.eks. pga. aktualitet. Denne artikel blev første gang bragt på Videnskab.dk 17. juni 2010 – dengang med henvisning til VM.
Et spørgsmål er så, om børn er mere udsatte for hjerneskader, hvis de header meget til fodbolden. Frank Humle har ikke nogen specifikke undersøgelser at læne sig op ad, men fortæller, at børns frontallapper sidder lige der, hvor man rammer med et hovedstød.
»Frontallapperne er ikke færdigudviklede førend i teenageårene. Derfor kan man godt forestille sig, at børn er mere sårbare overfor skader fra hovedstød,« siger Frank Humle. Når hjernen udvikler sig, bygger den nemlig ovenpå tidligere kompetencer.
»Hvis man som følge af en skade får reduceret hjernens kompetencer, kan det få betydning for indlæring af nye færdigheder,« siger han.
Intet klart svar
Vi kan desværre ikke give Mikkel Lærkes et klokkeklart svar på hans spørgsmål, men det ser ikke umiddelbart ud som om, heading direkte giver hjerneskader. Men som Frank Humle afsluttede samtalen med Spørg Videnskaben:
»Hovedet er udsat, det er der ingen tvivl om.«
Vi siger tak til Mikkel for et spændende spørgsmål og kvitterer med en flot Videnskab.dk t-shirt, som snildt kan bruges til at vise de danske farver ved det fortsatte EM.
Hvis du selv har et godt spørgsmål til Spørg Videnskaben, så send det til redaktionen@videnskab.dk