KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Jobsamtaler og personlighedstests bliver brugt flittigt af danske virksomheder, når de er på udkig efter dygtige nye medarbejdere. Men jobsamtaler og personlighedstests virker slet ikke efter hensigten og giver ikke realistiske personvurderinger af de potentielle nye ansatte.
Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Jobsamtalen siger nemlig intet om, hvordan jobkandidatens personlighed matcher det job, som arbejdsgiveren vil have besat:
»Jobintervieweren regner med, at hvis du fremstår som proaktiv til jobsamtalen, jamen, så vil du også være det i jobbet. Men jobsamtalen er en helt andet kontekst. Det er derfor umuligt at generalisere den situation over på det pågældende job,« siger ph.d. Lars Lundmann.
I løbet af sin forskning, undersøgte Lars Lundmann også virkningen af personlighedstests. Men heller ikke de viste sig at være et brugbart redskab, når virksomhederne er på medarbejderjagt.
»Resultatet siger ingenting. Der er så store forskelle i, hvordan folk tolker spørgsmålene, så vi aner ikke, hvad testen siger, udover, at den fortæller os, hvor de har sat krydset,« siger Lars Lundmann.
I stedet viser undersøgelsen, at personlig tiltrækning og fælles interesser er nogle af de vigtigste faktorer, når virksomheder skal ansætte nye medarbejdere.
I løbet af sin forskning har Lars Lundmann observeret 49 jobsamtaler i både store og små virksomheder, hvorefter han har interviewet interviewerne om baggrunden for deres valg af ansættelse.
Lars Lundmann forsvarede sin ph.d.-afhandling: ’Basic assumptions when assessing people – Studies of job interviews and personality testing’ d. 20. Februar 2015 på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.
Læs også:
Jobsamtale? Sådan får du jobbet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cak