Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Insulin på pilleform rykker nærmere med mikrokapsler

Annonce:

Medicin på pilleform duer ikke for eksempelvis diabetespatienter, som er nødt til at indsprøjte insulinen. Det skyldes, at insulin ikke bliver optaget i kroppen, når man spiser den som en almindelig tablet.

Det ville dog gøre diabetikeres liv markant nemmere hvis de kunne udskifte kanylen med piller. Nu er forskere fra Danmarks Tekniske Universitet kommet med et forslag, der kan løse problemet. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Løsningen er mikrokapsler af polymer; et stof bestående af molekyler, som er opbygget af et stort antal gentagelser af én eller flere typer atomer eller atomgrupper bundet til hinanden

I prototypen på den nye pille er der hundredevis af mikrokapsler med medicin i mikromængder. Når patienten sluger pillen, vil dens gelatineskal blive opløst, når den har passeret mavesækken, og de små medicinkapsler vil strømme ud i tarmen. Her sætter de sig fast og afleverer medicinen direkte ind mod tarmvæggen, hvor den kan optages i kroppen.

På den måde kan medicinen leveres direkte, hvor den har effekt, og i meget mindre mængde end ellers.

Mikrokapslerne er mindre end sukkerkrystaller. De produceres lidt lige som Toffifee-chokolader, bare i meget mindre skala.

Den ønskede medicin – hasselnødden – lægges i små beholdere svarende til karameldelen. Medicinen dækkes herefter med et lag – chokoladen -, der beskytter den på dens vej gennem mund, spiserør og mave og helt frem til tarmen, hvor den optages i kroppen.

Annonce:

Fremstillingen af mikrokapslerne foregår med nanomekanik.

lsd

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts