Et nyt projekt på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed skal undersøge, hvor mange voksne danskere, der ikke kan tåle gluten – det vil sige lider af sygdommen cøliaki. I Sverige er andelen af borgere med cøliaki flere gange højere end i Danmark, men måske skyldes det bare, at der i Danmark går flere rundt med cøliaki, uden at vi ved det.
Det er derfor blevet foreslået, at den kendte andel af borgere med cøliaki kun udgør toppen af isbjerget, idet en væsentlig andel forbliver udiagnosticerede. Der er aldrig tidligere gennemført en undersøgelse af den faktiske andel af borgere med cøliaki i en befolkningsundersøgelse af voksne danskere.
Det skriver Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i en pressemeddelelse.
Projektet baseres på en igangværende befolkningsundersøgelse, hvor 2.400 voksne screenes for cøliaki med forskellige blodprøver. Deltagerne er tilfældigt udvalgt inden undersøgelsen begyndte.
Personer med positive blodprøver undersøges for cøliaki af speciallæger på Medicinsk Afdeling, Gentofte Hospital.
Der er flere forhold, der kan tale for, at vi skal overveje at screene for cøliaki. Foruden effektive metoder til både screening og behandling er der de alvorlige konsekvenser af manglende behandling. Det er velkendt, at cøliakipatienter ofte oplever en lang periode, ofte flere år, med uforklarlige symptomer og nedsat livskvalitet, indtil diagnosen bliver stillet. Dette projekt vil give øget viden om, hvor stort problemet er, hvilke grupper der er i høj risiko, samt mulige årsager.
Gluten findes i hvede, byg og rug. Indtagelse af gluten for cøliakipatienter medfører kronisk betændelse i tyndtarmen. Hvis cøliaki ikke behandles, kan det medføre, at kroppen har svært ved at optage livsvigtige næringsstoffer fra maden.
Undersøgelserne af deltagerne forventes afsluttet i 2012, hvorefter resultaterne skal analyseres og offentliggøres.
Læs også på Videnskab.dk: