Vildt synsbedrag: Så let skifter hjul retning
Hjernen kan spille os mangt et puds - her er et af de vilde af slagsen. I denne video kan du se, hvordan et hjul i bevægelse pludselig kan ændre retning eller bevæge sig i to retninger på én gang, kun pga. farver.

Hvis du en gang imellem tænder for fjernsynet, når der er Top Gear eller Le Mans, har du måske lagt mærke til, at hjulene på en bil i bevægelse sommetider ser ud til at køre baglæns.

Dette er en velkendt hjernevrider-effekt, som forskerne i mange år har leget med.

Men hvis man absolut vil gøre forvirringen total, kan man jo forsøge sig med at farvelægge hjulet, der bevæger sig - det ændrer nemlig vores opfattelse af bevægelsen endnu mere, har en forskergruppe fra American University i Washington DC fundet ud af.

Synsbedrag vandt en tredjeplads

I denne video kan du se, hvordan farver kan få os til at tro, at hjulet kører den modsatte vej af, hvad det egentlig gør. De kan også få os til at se to bevægelsesretninger på én gang.

Og så kan baggrundsfarver i øvrigt narre vores hjerne til at tro, at hjulet står og blinker, mens det kører rundt.

Farveillusionen i videoen vandt en tredjeplads ved dette års 'Best Illusion of the Year Contest'.

Hjernen har mange tricks

Ifølge en af forskerne bag farveillusionen, Arthur Shapiro, er den et eksempel på nogle af de mange forskellige måder, vores hjerner sammensætter bevægelser og opfatter verden.

»Objekter i verden kan bevæge sig fra et sted til et andet, men for at vi kan opfatte bevægelsen, er hjernen nødt til at kunne udføre nogle tricks,« siger han og fortsætter:

»Hjernen har ikke bare en måde at sætte forskellige bevægelsesmønstre sammen på; den har adskillige.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker