Har din husstand en hund, så er sandsynligheden for, at I får motioneret nok, fire gange større, end hvis I ikke har.
Det er konklusionen på et nyt studie, der har undersøgt motionsvanerne blandt hundeejere og ikke-hundeejere i 385 britiske husstande.
Studiet viser, at hundeejere går ture oftere og i længere tid end folk uden hunde.
Derudover viser studiet, at hundeluftningen sker som en tilføjelse til andre fysiske aktiviteter og ikke i stedet for.
»Jeg har ikke selv forsket i emnet, men rent metodemæssigt ser det ud til at være et velgennemført tværsnitsstudie, hvor forskerne har forsøgt at tage højde for forskellige mulige fejlkilder,« fortæller Cecilia Ramlau-Hansen, professor i epidemiologi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.
Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Flere hundeejere følger motionsrådene
Studiet bygger på selvmåling blandt 692 personer fra i alt 385 husstande - herunder:
- 191 hundeejere
- 455, der ikke har hund
- 46 børn
De 385 husstande er alle en del af den vestengelske kommune West Cheshire.
Undersøgelsen viser, at husstande med hund havde fire gange så stor sandsynlighed for at få motioneret 150 minutter om ugen, hvilket de officielle britiske motionsråd anbefaler.
Samtidig skriver forskerne bag studiet, at børn fra husstande med hund i højere grad går ture og dyrker motion i deres fritid.
Gældende for voksne mellem 18-64 år:
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
- Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
- Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
LÆS OGSÅ: Hundeejere har lavere dødelighed
Studiets resultat behøver ikke skyldes selve hunden
Forskerne noterer desuden, at hundeejerne generelt var yngre, mere arbejdsvillige og havde større indkomster, end dem der ikke havde hund.
Derfor kunne det tyde på, at forklaringen på hundeejernes sundere motionsvaner eksempelvis kunne være, at der generelt er tale om husstande med flere ressourcer og mere overskud, og at det er det, som er grunden til, at de dyrker mere motion.
Disse faktorer har forskerne taget forbehold for i deres studie, men forskerne påpeger alligevel, at deres undersøgelse ikke fortæller noget om, hvad der gør, at folk dyrker mere motion.
De konstaterer blot, at husstande med hunde gør det - men det er altså ikke ensbetydende med, at det er på grund af hunden i sig selv.
Det er en vigtig pointe, påpeger Cecilia Ramlau-Hansen fra Aarhus Universitet.
»Folk med hunde kan være anderledes end folk uden, og det er derfor måske ikke selve hunden, der er årsagen til, at de får mere motion. Vi ved nemlig ikke, hvorfor hundeejerne dyrker mere motion, men vi kan blot konstatere, at det gør de,« fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?
Kan godt overføres til danske forhold
En anden påfaldende opdagelse, som forskerne slår ned på i studiet, er, at lignende studier fra Australien og USA ikke viser det samme mønster.
Hundeejere i Storbritannien er således mere fysisk aktive end i Australien og USA.
I det britiske studie var det 64 procent af hundeejerne, der gik tur med hunden i op til 150 minutter om ugen, mens det i USA kun er 27 procent og i Australien blot 22 procent ifølge tidligere studier.
Det forklarer forskerne ved de klimamæssige og sociale forskelligheder på landene. I store dele af Australien og USA er det således normalt at have hunde, der løber frit og derfor ikke behøver at blive luftet hver dag.
Danmark minder socialt og klimamæssigt om Storbritannien, og derfor mener Cecilia Ramlau-Hansen, at der er sandsynligt, at konklusionerne fra det nye britiske studie også ville kunne overføres til danske forhold.
LÆS OGSÅ: Hunden gør dig sund
LÆS OGSÅ: Lufter du din hund nok?
LÆS OGSÅ: Presset på tid? Her er en motionsform, vi alle kan finde tid til