Hundeejere har lavere dødelighed
17 november 2017

Meget forskning gennem tiden har sat lighedstegn mellem hunde og sundhed.

Nu forstærkes dette lighedstegn af et nyt svensk forskningsresultat fra Uppsala Universitet. 

Forskningen peger på, at hundeejere er bedre til at overleve hjertekarsygdomme end gennemsnittet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Et forskerhold fra universitetet har gennemtrawlet syv nationale registre for at undersøge, om der kunne findes en sammenhæng mellem dødeligheden af hjertekarsygdomme og det at eje eller ikke at eje en hund.

De har set på data for mere end 3,4 millioner svenskere i alderen mellem 40 og 80 år i en periode på 12 år.

Tallene viser, at folk der bor alene med en hund har 33 procent større chance for at overleve en hjertekarsygdom, end folk der bor alene uden hund.

Det er særligt interessant, fordi folk, der bor alene, er kendt for at have højere risiko for at lide og dø af hjertekarsygdomme end folk, der ikke bor alene.

»Det tyder på, at en hund kan være en erstatning for et familiemedlem i enlige husstande,« fortæller Mwenya Mubanga, ledende juniorskribent på studiet og ph.d.-studerende i Medicin ved Uppsala Universitet, i pressemeddelelsen.

Hun nævner desuden, at undersøgelsen viser, at hundeejere, der har hunde avlet til jagt, i endnu højere grad er beskyttet mod hjertekarsygdomme.

Selvom tallene indikerer, at hunde er lig med en lavere dødlighed, pointerer Tove Fall, hovedforfatter bag studiet og lektor ved Medicinsk Institut på Uppsala Universitet, at der ikke nødvendigvis findes en klar og let forklarlig årsagssammenhæng:

»Vi ved, at hundeejere generelt er mere fysisk aktive, hvilket kan være én forklaring bag resultaterne. En anden kunne være det højere velbefindende eller den sociale kontakt, som hundeejere har, ligesom det kunne være effekten af hundens bakterielle mikrobiomer på dets ejer,« fortæller hun i pressemeddelelsen.

BBC har også skrevet om forskningen, og til det britiske medie fortæller Mike Knapton, formand for Den Britiske Hjerteforening, at han er bekendt med tidligere studier, der kan fortælle om fordelene ved at have hund, når man lider af en hjertesygdom.

»Tidligere studier har vist sammenhængen, men de har ikke været så betydningsfulde som dette studie, hvilket især skyldes befolkningsstørrelsen i studiet,«” siger han til bbc.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.