Hidtil største studie om den nye coronavirus: Kurven er knækket i Kina
Og det giver anledning til optimisme ifølge danske forskere.

Nyt studie viser, at smitten af coronavirus toppede mellem 23. og 26 januar, og den har været faldende frem til 11. februar. (Foto: Shutterstock)

Nyt studie viser, at smitten af coronavirus toppede mellem 23. og 26 januar, og den har været faldende frem til 11. februar. (Foto: Shutterstock)

Tilfældene af nye smittede med den nye coronavirus, COVID-19, har været faldende i Kina siden slutningen af januar.

Det er én af flere interessante konklusioner, der netop er blevet udgivet 17. februar i Kinas Centers for Disease Control and Prevention (CCDC) nyeste studie om virussen, som er det hidtil største, der er lavet.

»Det er den videnskabelige artikel, man som epidemiolog har ventet på. Det er første gang, at vi har så stor og god en opgørelse, der omfatter oplysninger om så mange registrerede tilfælde,« siger Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, til Videnskab.dk.

»Det er de bedste tal , vi har for udviklingen af udbruddet da tilfældene er opgjort på dato for sygdomsdebut (tidspunkt for, hvornår en person er blevet syg, red.) og ikke blot dato for registrering, som vi hidtil kun har haft adgang til fra WHO,« tilføjer hun.

Tal opgjort på sygdomsdebut giver et mere retvisende billede af smitteudviklingen, mens dato for registrering kan være mere tilfældige, da de bygger på, hvornår myndigheder indregistrerer nye tilfælde. Der kan både være forskellige procedurer, ligesom det kan ske forsinket.

I artiklen Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling, som Videnskab.dk opdaterer løbende, får du det store overblik over, hvad vi ved om coronavirussen.

Loading...

Loading...

Knækket kurve giver anledning til optimisme

I den nye artikel lægges tallene frem for 72.314 personer, der alle har været undersøgt for den nye coronavirus i Kina.

Ud af de undersøgte var 61,8 procent (44.672) af dem blevet smittet. 

Artiklen viser desuden, at smitten toppede mellem 23. og 26 januar, og den har været faldende frem til 11. februar.

Fra 21. til 31. januar var der 26.468 nye smittede, mens der fra 1. til 11 februar til sammenligning var 12.030 nye smittede. 

»Det giver anledning til en forsigtig optimisme, og det kan tyde på, at de kinesiske myndigheder har fået styr på smitten,« siger Tyra Grove Krause.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, er enig i, at det kan tyde på, at smitten i Kina har toppet. Han tilføjer, at opgørelser fra efter 11. februar også peger på, at smitten er faldende.

De begge pointerer dog, at tallene skal tages med forbehold, og at virussen sagtens kan blusse op igen.

»Man skal passe på med at overfortolke de her tal. Jeg vil sige det sådan, at befolkningen skal tage det forholdsvist roligt. Men myndighederne må ikke begynde at slappe af. Det er vigtigt, at de stadigvæk gør alt, hvad de kan, for at reducere smittespredningen,« siger Allan Randrup Thomsen.

I artiklen fra CCDC påpeges det også, at det kan starte en ny bølge af smittede, når ferieperioden i forbindelse med det kinesiske nytår fra 25. januar til 8. februar slutter, og kineserne igen skal på arbejde.

Loading...

Loading...

Bekræfter tidligere studier og WHO’s vurderinger

Artiklen bekræfter mange af de vurderinger og den viden, man allerede har, om den nye coronavirus. 

Det fremgår blandt andet, at små 1.023 af de 44.672 smittede er døde. Det giver en dødelighed på 2,3 procent, hvilket ligger i tråd med WHO’s analyser.

SARS-virussen havde en dødelighed på 10 procent, så det bekræfter endnu engang, at den nye coronavirus endnu ikke er lige så farlig som SARS, men at den minder mere om en ‘normal’ influenza.

De nye tal peger også på, at det især ældre eller personer, der i forvejen er svækkede (hjertepatienter er de mest udsatte), som risikerer at blive alvorligt syge eller dø af virussen - ligesom med ‘normal’ influenza.

Loading...

Loading...

LÆS OGSÅ: Forskere vil udvikle vaccine mod coronavirus på rekordtid

Børn og unge smittes i mindre grad

Tidligere studier har desuden fremhævet, at børn i mindre grad bliver ramt af den nye coronavirus. Det bekræftes også i det nye studie, hvor kun 0,9 procent af de smittede er under 10 år.

De tidligere studier har ikke forklaret, hvordan det kan være. Ifølge Allan Randrup Thomsen kan der være flere årsager.

»En forklaring kan være en blanding af, at de kun får mild sygdom, og at symptomerne ikke adskiller fra dem, der ses ved andre banale luftvejsinfektioner, som børn jo de i forvejen ofte kan være inficeret med. Det kan have gjort, at mange børn, der faktisk er smittede, ikke er blevet diagnosticeret,« forklarer han og fortsætter:

»Noget, der taler for den forklaring, er også, at mange af sygehusene i Hubei-provinsen er under et enormt pres, og at de derfor ikke har haft ressourcer til at undersøge børn, der har været lidt småsyge.« 

Man kan dog konkludere, at sygdommen ikke rammer børn lige så alvorligt som voksne. En af grundene til, at børn går fri fra at blive alvorligt syge, kan måske findes i, at børns immunsystem er mere tilpasningsdygtigt end voksnes, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Loading...

Loading...

Går måneder, før situationen er helt stabil

Selvom de nye tal fra Kina giver indtryk af, at den nye coronavirus opfører sig stabilt, så går der stadig noget tid, før pandemien kan erklæres død og begravet.

Som tidligere påpeget kan overgangen fra ferie til hverdag i Kina få smitten til at blusse op igen. Derudover skal man også være opmærksom på, at der stadig kan findes mørketal om virussen.

»En pessimistisk udlægning af sagen er, at tallene i høj grad af baseret på smittede i Hubei-provinsen, og vi ved, at hospitaler og sygehuse der er under massivt pres. Derfor er det heller ikke sikkert, at de har registreret alle de smittetilfælde, der rent faktisk er i provinsen,« siger Allan Randrup Thomsen

Noget andet, man skal være opmærksom på, er, at smitten ikke er stabiliseret helt uden for Kinas grænser. Både i Japan, Hongkong, Singapore og Sydkorea ses lokalt smittede tilfælde og antallet stiger lidt i nogle lande, uden at det dog er dramatisk, påpeger Tyra Grove Krause.

»Der kommer nok til at gå nogle måneder, før smitten klinger helt af,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

LÆS OGSÅ: Skridt for skridt: Sådan kan en farlig virus spredes fra dyr til mennesker

LÆS OGSÅ: Ro på: Derfor er det overdrevet at bruge ansigtsmaske mod coronavirus i Danmark

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk