Her er videnskabens svar på jeres spørgsmål om zikavirus
Er zikavirus farligt, hvordan smitter det, og kan det virkelig passe, at det ikke kan komme til Danmark? Videnskab.dk har sat en forsker stævne til at gøre dig klogere på den omdiskuterede virus.

Det er denne synder, myggearten Aedes aegypti, som i øjeblikket spreder zikavirus i Latinamerika. (Foto: Rafaelgilo)

Flere end 27 lande døjer lige nu med den berygtede zikavirus, som verdensundhedsorganisationen, WHO, mandag 1. februar 2016 erklærede for en global trussel og dermed på niveau med ebolasituationen i 2015.

Zika-virussen mistænkes for at kunne forårsage medfødte misdannelser hos nyfødte, og forskere arbejder på højtryk for at udvikle en vaccine mod den frygtede virus. Alt imens har Brasiliens regering sendt 220.000 soldater i krig mod zika. De skal sprøjte myggegift og uddele skriftlig information om, hvordan man forebygger smitte.

Men hvad ved vi egentlig om zikavirus, hvorfor er det netop nu, det spreder sig, og hvordan er det nu lige, det smitter?

Alt det og meget mere kan du få svar på, når Videnskab.dk onsdag 3. februar 2016 kl. 12-13 afholder livechat med en forsker om zikavirus.

Forskeren, som skal gøre os alle klogere, er Anders Koch, seniorforsker på afdelingen for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut. Han arbejder også som læge på Klinik for Infektionsmedicin og Rheumatologi på Rigshospitalet, og han ved derfor en masse om, hvordan infektionssygdomme opfører sig.

En masse formodninger og meget lidt viden

Der er endnu stor usikkerhed om, hvor mange mennesker der reelt er smittede med zikavirus, fordi det kun er omkring 20 procent af de smittede, som oplever symptomer. Samtidig er det ikke et særligt karakteristisk sygdomsbillede, man får, hvis man er smittet med zikavirus.

Selvom meget peger på, at zikavirus kan være skyld i, at et stigende antal nyfødte i Brasilien er født med hjerneskader, er det endnu heller ikke videnskabeligt bevist. Derfor er det vigtigt, at folk kan få svar på deres spørgsmål, siger Anders Koch.

»Folk skal have ordentligt besked om det her virusudbrud i en situation, hvor det flyver rundt med frygt og oplysninger, som ikke er bekræftede og en masse formodninger, men ikke meget viden,« siger Anders Koch.

»Det har konsekvenser for de enkelte, der rejser, men også for de enkelte lande, hvor folk rejser til. Lige så snart der kommer en udbredt angst for, hvad det her kan være, medfører det ændringer i folks adfærd, som måske i virkeligheden er unødvendige,« siger Anders Koch.

Hvis du ikke kan vente med at stille dit spørgsmål, kan du allerede nu sende det til redaktion@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede