Det er lykkedes forskere at bruge hudceller fra svin til at fremstille såkaldt ‘pluripotente stamceller’ – altså stamceller, der kan udvikle sig til en vilkårlig form for celler i kroppen.
Opdagelsen, der er sket under ledelse af Dr. Lei Xiao fra Shanghai Institute of Biochemestry and Cell Biology, er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of Molecular Cell Biology.
»Den nye viden viser, at man ikke alene kan fremstille sådanne stamceller fra mus og mennesker, men også fra grise. Det betyder, at man fremover vil kunne bruge grisen som model for studier af en lang række sygdomme,« siger den danske professor dr. med. Thomas G. Jensen fra Institut for Human Genetik ved Aarhus Universitet.
Svin skal skræddersy menneskeorganer
Af samme grund er de kinesiske forskere ikke blege for at kalde deres opdagelse for et videnskabeligt gennembrud. Og i den netop offentliggjorte pressemeddelelse forklarer de, hvorfor.
Her står der bl.a. at den nye viden vil åbne op for at bruge svinet som en fabrik til fremstilling af organer, der kan transplanteres til mennesker. Opdagelsen vil også kunne komme svinet til gavn, for ifølge forskerne vil den gøre det muligt at kunne skabe svin, der er resistente overfor svineinfluenza. Dr. Xiao og hans kolleger gjorde opdagelsen ved at bruge et virus til at indføre nogle ekstra gener i celler, der var udtaget fra svinets øre og knoglemarv. Efter at have fået den cocktail, forvandlede svinecellerne til store mængder af de særlige pluripotente stamceller.
Tre slags celler
\ Fakta
VIDSTE DU
Pluripotente stamceller er stamceller, der kan udvikle sig til en hvilken som helst form for celler i kroppen.
Efterfølgende forsøg bekræftede, at de nye celler virkelig var stamceller, der var i stand til at udvikle sig til de tre forskellige celletyper, der udgør det spæde foster, nemlig ‘endoderme’, ‘mesoderme’ og ‘ectoderme’ celler – en kvalitet, som alle fosterstamceller har.
Dr. Xiao siger:
»Pluripotente stamceller fra svin kan gøre det muligt at skræddersy transgene svin til at fremstille organer til transplantation- terapi. Svin er meget lig mennesket i sin form og funktion, og dertil kommer, at organerne langt hen ad vejen har samme størrelse som hos mennesker. Vi kan udnytte de nye pluripotente stamceller til at modificere svinets immunforsvar, så det bliver kompatibelt med menneskets. Det vil forhindre at mennesker afstøder de nye organer, selv om de er fremstillet i svin.«
Søde svin
En anden mulighed vil være at bruge pluripotente stamceller til at fremprovokere diabetes i svin, der udvikler sig på præcis samme måde, som den gør i mennesker.
Diabetes kan nemlig skyldes genetiske fejl, som man vil kunne reproducere i svin, således at de vil have samme sygdom, som hos mennesker. Sådan en dyremodel vil give forskerne en enestående chance for at blive klogere på sygdomsforløbet og at udvikle den bedst mulige behandling.
Kritik: forældret teknik
Pluripotente stamceller kan gøre det muligt at fremstille organer i svin til transplantation
Dr. LeiXiao
Thomas G. Jensen, der ud over at være professor i human genetik også er der også er medlem af Det Etiske Råd, er enig i, at de nye pluripotente stamceller har meget store perspektiver. Han mener dog, at det nye studium i svin blegner noget i forhold til andre gennembrud, der sker inden for stamcelleforskningen for øjeblikket.
»Jeg var til møde i San Diego i weekenden, og det eksploderede nærmest med fantastiske nyheder om disse inducerede pluripotente celler. Udviklingen inden for feltet går så stærkt lige nu, at vores viden om området i løbet af nogle ganske få måneder har ændret sig fuldstændigt,« forklarer han.
Umiddelbart er han ikke så imponeret over den kinesiske opdagelse, fordi den gør brug af en metode, som man er ved at gå væk fra, da den har flere problemer.
For det første kan de retrovirus, man bruger til at indføre de ekstra gener i cellerne, lave mutationer, man ikke har fuld kontrol over. En anden ting er, at de gener, man indfører, ser ud til at kunne fremprovokere kræft i cellerne, hvilket selvfølgelig ikke er noget, man ønsker.
»Der er sket en fantastisk udvikling inden for de sidste måneder, hvor det f.eks. er lykkedes flere forskergrupper at bruge ikke-virusbaserede metoder, hvor generne oven i købet kan fjernes efter at de har omprogrammeret cellerne. Og som noget helt nyt er der forskergrupper, der har udviklet metoder til at bruge proteiner i stedet for gener til at fremstille de pluripotente stamceller med. Dette kunne fjerne mange af de risici, der ellers er forbundet med teknikken,« slutter han.
\ Etiske problemer med embryonale stamceller
Det har længe været kendt, at celler fra det tidlige foster, et såkaldt embryon, kan blive til en hvilken som helst form for celler i kroppen. Det åbner op for at man bruger stamceller til behandling af forskellige sygdomme. Der er imidlertid nogle etiske problemer med den teknik, nemlig at man isolerer stamcellerne fra embryoner. Nogle mener, at disse celler har lige så stor etisk status som fødte mennesker. Man har derfor længe været på udkig efter en alternativ måde at producere stamceller på. De nye pluripotente stamceller løser det problem.