Forskere fra tre engelske universiteter har vist, hvordan en hidtil ukendt gruppe testosteron-blokerende kemikalier finder vej til floder i Storbritannien. Det er kemikalier, som kan kan være en væsentlig årsag til, at han-fisk udvikler feminine træk.
Forskerne – der er hjemmehørende ved henholdsvis University of Exeter, Brunel University og University of Reading – mener, det er sandsynligt, at kemikalierne også påvirker os mennesker. Blandt andet i form af nedsat frugtbarhed.
Kender ikke kilden
Selv om nettet snører sig mere og mere sammen omkring menneskeskabte kemiske stoffer i vand, er forskerne foreløbig ikke i stand til at påvise en årsagssammenhæng.
Navnene på de netop identificerede kemikalier er ikke endeligt fastslået, og forskerne ved heller ikke, hvad kilden er.
Men ifølge en pressemeddelelse skulle de tilhøre en gruppe, der virker som ‘anti-androgener’. Altså kemikalier der svækker funktionen af det mandlige kønshormon.
Nogle af kemikalierne kan findes i medicin, blandt andet i medikamenter til kræftbehandling. Andre i landbrugets sprøjtemidler, antyder undersøgelsen, som er publiceret i tidsskriftet ‘Environmental Health Perspectives’.
Blæsprutten blev en hun
Tidligere har forskere fra University of Exeter og Brunel University vist, hvordan det kvindelige kønshormon – østrogen, og kemikalier som efterligner østrogen, fører til at han-fisk udvikler træk fra hunner.
Hormoner og hormonlignende stoffer fra blandt andet p-piller overføres fra kloaksystemerne til floderne, og kan i nogle tilfælde faktisk føre til, at hanner ændrer køn.
Lignende resultater er også fundet i en hollandsk doktorafhandling om dybhavsblæksprutter, der for nyelig blev forsvaret. I den blev en han med klare træk fra hunnen påvist.
»Vores forskning viser, at langt flere kemikalier end tidligere antaget fører til hormonforstyrrelser hos fisk. Det betyder, at de stoffer som bidrager til forureningen sandsynligvis kommer fra en række forskellige kilder.«
»Det vi har fundet styrker også argumentationen for at den kemikaliecocktail, som vi mennesker tilfører vandet, ikke bare giver hormonforstyrrelser hos fisk, men at påvirkningen også bidrager til fertilitetsproblemer hos mennesker,« udtaler professor Charles Tyler fra University of Exeter i en presseskrivelse.
Professoren præciserer, at der sandsynligvis ligger en række faktorer bag stigende frugtbarhedsproblemer.
»Men de her opdagelser kan have afsløret en hidtil ukendt faktor,« siger han.
Går ikke kun ud over fisk
Førsteforfatteren på undersøgelsen, professor Susan Jobling fra Brunel University, hører til blandt de forskere, som har arbejdet hårdt indenfor forskningsfeltet i mere end ti år.
»De her nye opdagelser illustrerer kompleksiteten i at kunne afsløre en årsagssammenhæng mellem kemiske stoffer i vand og uheldige virkninger på arter i naturen.«
»Men de åbner også nye muligheder for, at der findes en sammenhæng mellem effekterne på fisk og på mennesker – og at de forårsages af nogenlunde samme kombinationer af kemikalier,« fremhæver Jobling i pressemeddelelsen.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov