Forskere: Vi behandler rygsmerter helt forkert

Annonce:

Hele 880.000 personer døjer med rygproblemer i Danmark.

Særligt smerter i lænden får mange danskere til at ty til medicin og i nogle tilfælde operation.

Men den behandlingsmåde er helt forkert. Det skriver DR.dk om konklusionen på en række videnskabelige artikler om, hvordan rygproblemer behandles i dag.

En stor del af rygproblemerne kan behandles med træning, fysioterapi, kiropraktor og generelt en væsentligt bedre patientvejledning.

Hele 28 forskere fra 12 forskellige lande står bag de videnskabelige artikler, og en af forskerne er danske Jan Hartvigsen, der er foruroliget over det store forbrug af smertestillende medicin.

»Vi bruger alt for meget medicin i behandlingen af rygsmerter, og den milde smertestillende, som er det hyppigst brugte, hjælper sandsynligvis ikke patienterne særligt meget. Og den stærke smertestillende medicin kan være direkte skadelig,« siger Jan Hartvigsen, der er professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Han mener, at vi har indrettet sundhedssystemet forkert. I stedet for at bruge penge på scanninger, smertestillende og operationer, bør vi i stedet behandle patienten med metoder som for eksempel rygtræning, vi ved virker.

Annonce:

Hos Danske Regioner er man lydhør for forskerens pointer. Formanden for Sundhedsudvalget mener, at det er den rigtige vej at gå både for patienter og for samfund.

»Man bliver jo desværre ikke nødvendigvis smertefri med en operation. Så det har nok været en rygmarvs-tendens også hos de praktiserende læger, at vi henviser til en scanning og operation i stedet for lige at spørge en fysioterapeut eller en kiropraktor først,« siger formand for Sundhedsudvalget, Ulla Astman (S).

De videnskabelige artikler er publiceret i tidsskriftet The Lancet.

viw

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts