Vi har gjort det umulige og sikret os en plads i ottendedelsfinalen i VM.
Men det er nu, at kampene virkelig spidser til. Det er vind eller forsvind.
Vi er slet ikke klar til at forsvinde endnu, så måske kan videnskaben endda hjælpe os med at blive vinde hele vejen til VM-guldet?
Fire forskere er kommet med deres bud på, hvordan vi banker Kroatien på søndag i ugens podcast om videnskaben bag fodbold.
Her kommer forskernes fire bedste råd til landsholdet.
Råd 1: Spillerne skal belastes forskelligt
I dag render de fleste topspillere rundt med GPS’er, pulsmålere og meget andet, så træneren hele tiden kan holde øje med dem.
På den måde kan man også se, hvor meget belastning en spiller er udsat for.
Det kan man ifølge Jens Bangsbo, professor og centerleder på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet, få meget ud af.
»Det handler i høj grad om at finde den rigtige dosering for den enkelte og ikke kun for hele holdet. Det kan man så basere på sine erfaringer og målinger, såsom GIPS- og pulsfrekvensregisteringer. Hvad der er rigeligt træning for én spiller, er måske for lidt til en anden.«
Råd 2: Frem med tåhyleren
Det første, du lærer til fodboldtræning, er, at du ikke må skyde med tåen – en såkaldt ‘tåhyler’.
Du kan lave vristspark, indersidespark, lodret vristspark, halvtliggende vristspark og mange flere – bare ikke tåhyleren. I hvert fald, hvis du skal tro din forboldtræner frem for en forsker.
Ifølge Thomas Bull Andersen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, findes der nemlig ikke nogle forkerte spark. Og i visse tilfælde kan tåhyleren ligefrem være taktisk smart at bruge.
»Fordelen ved tåhyleren er, at for en given fart på foden, så får bolden mere fart på. Det vil sige, at man kan tillade sig, at bruge kortere tid på at sparke et tåspark,« fortæller Thomas Bull Andersen i ugens podcasten og fortsætter:
»Det kan være meget anvendeligt, hvis du har modstandere i nærheden af dig, som også vil have bolden. Så kan du sparke bolden hurtigere af sted, end hvis du valgte at bruge et vristspark.«
De danske herrer må altså gerne bruge storetåen, hvis vi bliver presset i målfeltet, og det skal gå stærkt.
\ Læs mere
Råd 3: Spillerne skal have forskellig hviletid
Hvile eller restitution er vigtig efter en hård kamp, men der er faktisk forskel på, hvor meget en spiller har brug for at restituere.
»Vores forskning viser, at det ved kampe på allerhøjeste niveau tager tre dage at restituere fuldstændigt,« fortæller Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
Der går altså tre dage, før de spillere, der spillede hele kampen mod Frankrig i tirsdagens VM-kamp, er helt klar til kamp.
De øvrige spillere, som ikke var på banen eller kun var det i kort tid, har derimod ikke brug for hvile, påpeger Peter Krustrup.
For dem vil det i stedet være optimalt at træne rigtig hårdt.
Råd 4: Brug sene udskiftninger
Ah, den ordinære spilletid er gået, chipsskålen er tom, og spillerne ser ganske trætte ud.
Men der bliver lagt flere minutters tillægstid oveni, og kampen fortsætter.
Og det er netop i dette scenarie, at forskerne har et sidste råd til, hvordan vi kan vinde kampen søndag.
Det drejer sig nemlig om, at bruge taktiske udskiftninger. For efter en lang kamp bliver spillerne udmattede og langsomme.
»Der er et fald i højintensitetsløbene på omkring 30 procent og et fald på op til 40 procent i sprintene. Det betyder, at spillere, der bliver skiftet ind, kommer med et stort fysisk overskud og kan få en meget vigtig rolle at spille i både ordinær og forlænget spilletid,« fortæller Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
Vi kan altså med fordel satse på at sende nye, friske ben på banen i tillægstiden, hvis vi skal give Kroatien høvl.
\ Læs mere
Videnskaben er kommet for at blive
Videnskaben er kommet på banen for at blive og kommer til at spille en endnu større rolle i fremtidens fodbold, vurderer forskerne.
Selvom den normale tilskuer formentlig ikke vil opdage, at der bliver brugt data til at forbedre spillet, mener Jens Bangsbo, at det er med til at sikre udviklingen i spillet.
»Jeg tror ikke, at det kommer til at ødelægge spillet. Tværtimod er det med til at sikre en endnu større oplevelse i forbindelse med kampen,« mener Jens Bangsbo.
Her på redaktionen ved vi ikke, om der er forskning bag, men vi er personligt overbeviste om, at rød-hvid ansigtsmaling, klaphatte og ‘Re-Sepp-Ten’ på repeat, kan være med til at sikre en sejr på søndag.
Heja Danmark!