Ugens podcast: Hvordan kan videnskaben hjælpe Danmark til VM-guld?
Fodboldforskning er mere end bare en hobby, der er rykket ind på universitetskontorerne. I ugens podcast kan du høre meget mere om, hvordan videnskaben kan hjælpe herrelandsholdet
VM i fodbold forskning optimere sejr vinde kampen

Forskerne har deres egne bud på, hvordan træneren kan optimere sin taktik gennem videnskaben. Lytter du med, Åge? (Foto: Shutterstock)

Forskerne har deres egne bud på, hvordan træneren kan optimere sin taktik gennem videnskaben. Lytter du med, Åge? (Foto: Shutterstock)

Og det var Danmark, og det var Danmark. Olé, olé, olé!

Til dem, der ikke allerede har fejret det i dagevis med klaphatte, spillertrøjer og flag på kinderne, kommer vi lige med en servicemeddelelse:

Danmark er videre til ottende-delsfinalen i VM i herrefodbold.

Og det er ikke bare os på redaktionen, der er vilde med fodbold, forskerne er det også. Faktisk så meget at der er kommet langt mere forskning i boldspillet end hidtil. 

»Nu til dags har alle spillerne GPS-målere og pulsmålere, og man spørger også, hvordan de selv føler belastningen. Det handler ikke længere om hele holdet, men om den enkelte spiller,« fortæller Jens Bangsbo (ja, ham fra Kastrups Boldklub i 80'erne), der er professor og centerleder på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

Seneste podcast

I denne uge har vi også hevet fat i Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Thomas Bull Andersen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og Søren Bennike, projektleder for Forskning og Viden i Dansk Boldspil-Union. 

De fortæller om den optimale taktik, restitutionstid, og hvorfor tåhyleren kan være et effektivt våben i straffesparksfeltet.

Forskerne kommer også med deres egne knap så evidensbaserede svar på, hvem der vinder kampen på lørdag mellem Danmark og Kroatien.

Og en sidste gang for prins Knud: Danmark er med i ottende-dels-finalen i verdensmesterskaberne i fodbold! (Waka, waka. This time for De-enmark) 

Stenalderliv på festivaler, mystiske lyde og meteoritter fra Mars

Podcasten runder også, i selskab med nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen, ugens vigtigste historier:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.