Forskere kobler det gode ægteskab til kærlighedshormonet oxytocin
Kilde: 
12 februar 2019

Opskriften på det gode ægteskab kan til dels findes i vores gener.

Det peger forskere fra det amerikanske Binghamton University på, efter at have undersøgt hvordan forskelle i oxytocin-receptoren i hjernen påvirker gifte par, skriver the Telegraph.

Oxytocin er kendt som kærlighedshormonet, hvilket du blandt andet kan høre mere om i det nyeste afsnit af Videnskab.dk’s hjernepodcast Brainstorm.

LÆS OGSÅ: Kærlighedshormon sikrer forholdet

Forskerne har fundet ud af, at forskelle i oxytocin-receptoren bestemmer, hvordan hormonet udløses og reguleres i hjernen, hvilket betyder, at nogle mennesker har det sværere med omsorg og tilknytning end andre.

Forskerne har interviewet 79 par, hvor de blandt andet har spurgt ind til, hvor støttende deres partner har været i svære perioder.

Siden tog de spytprøver af de involverede, hvilket fortæller noget om typen af oxytocin-receptor, man har.

Resultaterne viste, at personer, der udløste mindre oxytocin, generelt var mindre glade i deres ægteskab, mens personer, der udløste meget oxytocin, var gladere.

LÆS OGSÅ: ‘Kærligheds-hormonet’ er ikke så rosenrødt, som vi troede

»Vi har fundet ud af, at forskellen i særligt to områder i oxytocin-receptoren havde betydning for den observerede adfærd blandt både mand og kone,« fortæller en af forskerne bag, lektor i psykologi ved Binghamton University, Richard Mattson, ifølge the Telegraph.

»Vi er de første til at påvise, hvordan forskelle i specifikke gener, der er relateret til oxytocin, har en effekt på den overordnede kvalitet af et ægteskab, da generne har en betydning for, hvordan partnere giver og modtager støtte fra hinanden,« tilføjer han.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Family Psychology.

LÆS OGSÅ: Nej, modsætninger tiltrækker ikke hinanden

LÆS OGSÅ: Danskere med flertal af kollegaer af modsat køn bliver oftere skilt

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.