Danskere med flertal af kollegaer af modsat køn bliver oftere skilt
Især veluddannede mænd med mange kvindelige kollegaer har forøget risiko for skilsmisse.
Flere skilsmisser mange kollegaer af modsat køn

Eksponeringen for mange mulige, alternative partnere i dagligdagen kan måske være forklaringen på, at skilsmisse er mere udbredt blandt folk, som arbejder sammen med mange af modsat køn. (Foto: Shutterstock)

Eksponeringen for mange mulige, alternative partnere i dagligdagen kan måske være forklaringen på, at skilsmisse er mere udbredt blandt folk, som arbejder sammen med mange af modsat køn. (Foto: Shutterstock)

Hvis det sværmer med mulige alternative partnere på din arbejdsplads, har det sandsynligvis indflydelse på din risiko for at blive skilt.

I et nyt, stort studie har forskere ved hjælp af registre fulgt samtlige danske par, som blev gift mellem 1981-2002.

Forskerne har zoomet ind på, hvilke par der blev skilt, og sammenholdt det med, hvilken sektor den enkelte arbejdede i.

Udfra det finder de et fælles mønster igennem alle årene, som gælder for både mænd og kvinder:

Er man ansat i en sektor med mange medarbejdere af det modsatte køn, stiger ens risiko for skilsmisse.

Det kunne for eksempel være en mand, som arbejder som sygeplejerske i sundhedssektoren med masser af kvindelige kollegaer, eller en kvinde på et advokatkontor fuld af mænd.

»Jeg er faktisk overrasket over, at vi ser så tydeligt et sammenfald mellem skilsmisse og det at være i en sektor med mange af det modsatte køn, og særligt at det gælder for både mænd og kvinder,« siger Caroline Uggla, der er ph.d. ved Stockholm Universitet.

Hun står bag det nye studie og er hovedforfatter på en artikel om resultaterne i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Disse brancher har størst skilsmisserisiko

Mænd: Manpower (vikarbureau), Hotel og restaurationsbranchen, shipping.

Kvinder: Hotel og restaurationsbranchen, Affald og genbrug, Sikkerhedsbranchen 

Gælder især mænd med lang uddannelse

Ud fra deres data kan forskerne se, at kvinder ansat i de mest mandsdominerede sektorer, for eksempel inden for it, har cirka 10 procent større risiko for skilsmisse, sammenlignet med kvinder indenfor de mest kvindedominerede fag.

Det samme gælder for mænd.

Mænd med en lang uddannelse, som er ansat i en kvindedomineret sektor, har faktisk dobbelt stå stor risiko for skilsmisse som mænd, der er ansat i en mandedomineret sektor, mens ufaglærte mænd i kvindedominerede fag har lavere risiko for skilsmisse end mænd i mandedomineret sektor.

Og det er faktisk en overraskelse for forskerne. Tidligere studier har nemlig vist, at en lang uddannelse mindsker risikoen for skilsmisse.

I et dansk studie fra 2007 fulgte Michael Svarer, professor på Institut for Økonomi fra Aarhus Universitet, 66.000 danskere via registre, fra de var 20, til de blev 44 år.

Her var resultatet, at de veluddannede mænd havde den laveste skilsmisserate: 

  • 14 procent af de veluddannede mænd blev skilt eller flyttede fra samleveren i løbet af de 25 år.
  • For de jævnaldrende ufaglærte mænd var tallet 25 procent.

»Derfor er det faktisk lidt interessant, at veluddannende mænd med mange kvindelige kollegaer ser ud til at have større risiko for skilsmisse,« siger Michael Svarer.

Disse brancher har mindst risiko for skilsmisse

Mænd: Landbrug, Bibiliotek, Apotek

Kvinder: Landbrug, Minearbejde, Apotek

Spiller vores biologi ind?

Ifølge Carolina Uggla kan resultatet i det nye studie tyde på, at vores biologi spiller ind på skilsmisse og pardannelse.

»Det her er interessant ny viden, som øger vores forståelse af omgivelsernes påvirkning på vores pardannelse, og måske er det et hint om, at vores biologi også spiller ind her,« siger Caroline Uggla.

Hun henviser til studier med strandfugle, som har vist, at blandt fugle, som normalt danner par, er 'utroskab' mere udbredt, hvis der er overtal af hunner i et område.

Tidligere amerikanske studier har desuden vist, at et underskud af kvinder i et område medvirker til mere stabile og holdbare parforhold.

Med andre ord: Hvis mændene har adgang til mange kvinder, øges risikoen for utroskab og ægteskabsbrud.

»Men skal man tro vores nye resultater, så gælder det også for kvinder. Altså, har man mange mandlige kollegaer, så stiger risikoen for skilsmisse,« siger Caroline Uggla.

Bekræfter tidligere forskning

Ifølge Michael Svarer fra Aarhus Universitet bidrager det nye studie til den voksende mængde af videnskabelig litteratur, som peger på, at mange kollegaer af modsat køn øger risiko for skilsmisse.

Han har ikke deltaget i den nye forskning, men har læst det nye studie, som efter hans mening er både solidt og velgennemført.

»Men det bringer ikke som sådan videnskaben videre, for det giver os ikke en ny viden om, hvorfor billedet er sådan,« siger han. 

Kort om studiet

I studiet indgår samtlige danskere, som blev gift ml. 1981-2002, og som var i job i perioden.

Forskerne har brugt en særlig statistisk metode til at udregne en såkaldt risikoratio, som viser, hvor høj risikoen er for skilsmisse i de enkelte brancher, sammenlignet med en standardrisiko, som i studiet her er skilmisserisiko for folk ansat i offentlig administration.

De har ikke optalt antal skilmisser, men opgjort risikoratioen ved at se på risikoår i de enkelte brancher.

Det betyder på godt danske: Hvor mange år går der, før man bliver skilt.

»Hvis litteraturen skal videre på det her område, så skal der testes nogle hypoteser, som gør os klogere på, hvorfor vi ser det her mønster. Er det adgangen til flere af modsat køn? Er det ønsket om at få en partner inden for egen branche?«

Michael Svarer foreslår, at man for eksempel kunne starte med at se på, om skilsmisse er blevet mere udbredt blandt for eksempel mandlige jurister, hvor der i løbet af de seneste 20-30 år er kommet markant flere kvinder sammenlignet med tidligere.

»Og kvalitativ forskning selvfølgelig, hvor man spørger ind til skilmisseårsag hos en større gruppe indenfor forskellige brancher,« siger han.

Studiet har nogle fejlkilder

Inden du går helt i baglås over, at din kone skal ned på bilværkstedet og svede sammen med sine stærke mekanikerkollegaer, eller at din mand iført sygeplejer-outfit skal tilse patienter, og hvem ved hvad ellers, så slå lige koldt vand i blodet og læs med her:

Studiet har nogle fejlkilder, som gør, at man ikke kan drage endelige konklusioner ud fra resultaterne.

For eksempel har forskerne undersøgt skilsmissemønstrene på sektorniveau, det vil sige, at de ikke har været konkret inde og måle, om den enkelte havde mange kollegaer af modsat køn.

Skilsmisserne kan skyldes noget helt andet

Samtidig ved forskerne ikke, om det er det at have mange kollegaer af modsat køn, der øger risikoen, eller om det skyldes noget andet, understreger Caroline Uggla.

»Måske er man en særlig type, hvis man som mand vælger at arbejde indenfor en kvindedomineret sektor og omvendt, og måske er det det, der øger skilsmisserisikoen.«

Hun bakkes op af Michael Svarer.

»Det er svært at vide, om resultatet skyldes, at der er mange partnere at vælge imellem på jobbet, eller om der også er en selektion af typer indenfor brancher,« siger han.

Michael Svarers egen forskning har vist, at risikoen for skilsmisse rigtigt nok er større, hvis man har mange kollegaer af modsat køn.

Men omvendt betyder en høj andel af modsat køn ikke, at der er flere, som går fra at være single til at blive gift.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk