Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Forbrugerne må punge ud, hvis den farlige MRSA-bakterie skal udryddes
Professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet efterlyser handling fra myndighederne og velvilje fra forbrugerne, hvis spredningen af MRSA-bakterien skal bremses.

Medierne bugner af historier om den farlige MRSA-bakterie, der spredes fra svin til mennesker.

Men bakterien er faktisk oprindeligt en menneskelig stafylokokbakterie, som hos svin er blevet resistent overfor en lang række medikamenter.

Hans Jørn Kolmos forklarer i filmen ovenfor, hvor bakterien stammer fra, hvordan den har udviklet sig, og hvad man kan gøre ved den.

MRSA blev allerede opdaget for fem-seks år siden

Svin smittet med MRSA 398 er ikke syge, og de fleste mennesker, der får bakterien, udvikler heller ikke symptomer. Men nogle gør, og de kan blive alvorligt syge.

»Hvis bakterien går i blodet, er det alvorligt. Så er risikoen for at dø helt op til mellem 25 og 40 procent,« fortæller Hans Jørn Kolmos.

Allerede for fem-seks år siden forudså Hans Jørn Kolmos og hans forskerkolleger den udbredelse af bakterien, som vi ser i dag. Og nu er det i allerhøjeste grad tid til handling.

»Det er et langt sejt træk at spole udviklingen tilbage. For det første kræver det, at fødevare- og sundhedsmyndighederne arbejder sammen og stiller krav til svineproducenterne,« mener Hans Jørn Kolmos.

Forbrugerne kommer til at betale

Ifølge ham er vejen frem at screene svinebesætningerne for smittede dyr og samtidig indføre restriktioner for handel med smittede smågrise. På den måde kan man få skabt nogle rene avlslinjer og isolere besætninger med smittede dyr.

»En omlægning af driften koster penge. Og det er forbrugerne, der kommer til at betale. Men de bør også være villige til at betale en lidt højere pris for bedre kvalitet. En højere pris giver måske også et mindre kødforbrug, hvilket har den positive sideeffekt, at risikoen for åreforkalkning og tarmkræft mindskes,« siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk