Ved hjælp af virtual reality-briller skal studerende og forskere i fremtiden have adgang til det mest avancerede laboratorieudstyr, lige meget hvor i verden de befinder sig.
Det er målet med et nyt projekt, som Innovationsfonden har investeret 23 millioner kroner i.
Projektet skal udmønte sig i en virtual reality-læringsplatform, som ventes at revolutionere den naturvidenskabelige undervisning på universiteter og gymnasier verden over.
Den er udviklet af virksomheden Labster, og Institut for Psykologi på Syddansk Universitet står for at teste de læringsmæssige gevinster ved virtual reality.
Træning i laboratoriet kan sammenlignes med flysimulator
Dermed er SDU en del af en stærk gruppe af danske og internationale partnere, som skal være med til at udvikle en helt ny læringsplatform.
»Formålet er at bygge en laboratorie-simulator, hvor man kan blive trænet i at bruge bioteknologiske og højteknologiske instrumenter. Men anvendelsesmulighederne for virtual reality er mange inden for undervisning, sundhed, og psykiatri, og vi er kun lige begyndt at udforske potentialet,« siger Guido Makransky, der er lektor på Institut for Psykologi på SDU.

Han sammenligner laboratoriesimulatorens kommende betydning med flysimulatorernes betydning for uddannelse af piloter.
Virtual reality – som at være der selv
Virtual reality-briller, interaktive handsker og simuleringsmodeller skal samles med særligt udviklet software til en ny generation af uddannelsesteknologi, som kan bruges inden for farma- og bioteknologien.
»Virtual reality er stort lige nu og kommer til at fylde rigtig meget i fremtiden. Psykologisk påvirker det oplevelsen, så de studerende føler sig meget mere med i situationen,« fortæller Guido Makransky.
Han og kollegerne står for den første danske forsøgsgruppe, der tester, hvordan virtual reality påvirker læring.
Mere spændende end en bog eller en computerskærm
»Vi skal teste, om virtual reality virker bedre end andre metoder. Det gør vi ved at lade en masse almindelige mennesker afprøve prototypen af platformen,« siger Guido Makransky og fortsætter:
»Vores første resultater viser, at de studerende lærer på en anden måde, og at de synes, det er mere spændende at stå midt i et virtuelt laboratorium og kunne styre maskiner og redskaber end at læse om det i en bog eller på se det på en computerskærm.«
\ Fakta
Virtual reality er en computerskabt illusion, f.eks. i form af lyd og billede. Det frembringer en slags parallelverden, som tilskueren oplever at være en del af og kan påvirke. Virtual reality er en måde, hvorpå man vha. computere kan gengive en fysisk, social eller fiktiv omverden, så tilskueren oplever sig som værende i den verden, der gengives af et computerdisplay. Deltageren oplever, at han eller hun ikke befinder sig foran eller uden for, men i skærmbilledet. Kilde: Den Store Danske
Platformen til simulering af laboratorier bliver verdens første virtuelle læringsmiljø, som skal øge produktivitet, kompetenceudvikling og produktionsprocesser med høje krav til præcision og kvalitetssikring.
Innovationsfondens bevilling vil hjælpe med til at samle anvendelsesorienteret forskning fra DTU’s Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, KU BRIC og SDUs Institut for Psykologi.
Brillerne viser lovende resultater
På SDU er forskerne på Institut for Psykologi allerede i gang med at teste læringsgevinsten ved VR-briller.
Malene Warming Thisgaard, der er prægraduat forskningsstuderende, har sammen med et par medstuderende afprøvet VR-brillerne på en række forsøgspersoner i et projekt.
Forsøgspersonerne er frivillige uden særlige forudsætninger, de fleste dog studerende på SDU. De bliver i projektet præsenteret for den samme simulation af et laboratorium, hvor DNA-prøver skal analyseres for at finde en morder.
»De foreløbige resultater viser, at forsøgspersonerne bliver mere opslugt af simulationen med VR-brillerne. Vi ved, at engagement og motivation er vigtige faktorer for læring, så vi tror på, at brillerne kan bruges til effektiv læring på mange områder,« siger Malene Warming Thisgaard.