Fascinerende video: Se stamceller forvandle sig til blodceller
Forskere har brugt nye billedteknikker til at følge stammecellernes rejse gennem blodårerne i en nyfødt gennemsigtig zebrafisk.

Man har i flere år vidst, at knoglemarvstransplantationer kan bruges til at behandle sygdomme i blodet og i knoglemarven, som for eksempel leukæmi. Men man har ikke vidst helt præcis hvorfor.

Når man laver en knoglemarvstranplantation foregår det ligesom en blodtransfusion. De nye stamceller fra donoren transporteres gennem blodet rundt i kroppen og ind i knoglemarven, der har en stor gennemstrømning af blod.

På mystisk vis ved stamcellerne, at de skal sætte sig i knoglemarven og danne ny marv. Nu er forskere på Harvard University blevet klogere på processen.

De har kigget på et foster fra den gennemsigtige zebrafisk. Her har de fulgt stamcellernes fødsel og rejse gennem blodårene, og hvordan de sætter sig fast og producerer nye celler, som flyder med blodet, sætter sig fast andre steder og gentager processen.

Du kan se hvordan i den flotte animation øverst i artiklen.

Stamceller rejser ind og ud af blodårene

Stamcellerne, der danner blod, starter med at flyde rundt i årene sammen med blodcellerne. Stamcellerne har nogle receptorer, som reagerer, når den kommer i kontakt med blodårens celler, og det gør stamcellen i stand til at sætte sig fast på blodårens væg.

Den stamcelle, vi følger i videoen, sætter sig fast et sted i zebrafiskens hale. Her går stamcellen i gang med en proces, hvor den skifter form, så den kan kravle ud gennem blodårens væg. Herude vil den gerne nærme sig en slags celler kaldet stromaceller.

Stromaceller er bindevævsceller, der blandt andet sidder i vores organer og i vores knoglemarv. Når stamcellen får kontakt til stromacellen bliver den ‘pakket ind’ af en blodårecelle, som holder den fast i positionen.

Her begynder stamcellen at dele sig, og den ene stamcelle løber igennem blodårecellen over i blodbanen, mens den anden bliver siddende. Denne proces gentager sig igen og igen.

72 timer inde i zebrafiske-fostrets udvikling vil der have samlet sig mange stamceller i samme område i halen, og efter 96 timer vil de alle have forladt området igen.

Nu er de på vej mod fiskens nyre - hos mennesker vil de være på vej mod knoglemarven, hvor de sætter sig fast og sørger for, vi producerer nye blodceller resten af vores liv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.