Du er måske stødt på ord som tykhed og kropspositivisme i debatter og indslag i medierne.
I den seneste tid er størrelsen på vores kroppe kommet under lup.
Samtidig oplever nogle, at de bliver diskrimineret i samfundet og føler sig mindre værd på grund af størrelsen og fedtmængden på deres krop.
Men er det nu også så usundt at være tyk, som vi tit får at vide, og hvad vil det egentlig sige at have en sund krop?
Vi undersøger, hvad der er op og ned, når det kommer til tykhed i denne udgave af Talk, som er en serie på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek.
Vi har vendt emnet med forskerne, og så har YouTuber Mathias ‘Matituden’ Frostholm og tv-personlighed Micki Cheng delt deres egne historier med os.
Ekstra fedt øger risikoen for sygdomme
Mange undersøgelser viser, at meget fedt på kroppen øger risikoen for at udvikle sygdomme eller dø tidligt.
Det har forskerne undersøgt ved at kigge på statistikker, som rummer informationer om utrolig mange mennesker.
\ Videnskab på YouTube
Tjek er Videnskab.dk’s unge-magasin på YouTube.
Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge.
Statistikkerne viser, at personer med et BMI på 30 eller derover oftere rammes af en række forskellige sygdomme end andre.
Forskerne har blandt andet ret solide statistiske beviser for, at risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes øges, hvis man har meget fedt på kroppen.
Det er sygdomme, som kan medføre, at man dør tidligere, blandt andet fordi de kan føre til blodpropper.
\ Læs mere
»Det sætter alarmsignaler i gang i mig at høre, at det er så risikofyldt at være tyk,« fortæller Mathias Frostholm, som for nylig har gennemgået et større vægttab.
Men det er altså ikke nogen dødsdom at være tyk, og der er stadig meget, forskerne ikke kan forklare eller forstår om sammenhængen mellem sygdomme og tykhed.
Samtidig er det vigtigt at understrege, at der er rigtig mange andre faktorer end størrelsen og fedtmængden på vores kroppe, som er afgørende for vores sundhed og helbred.
Fysisk aktivitet kan forbedre dit helbred
Hvis du gerne vil holde din krop sund, er det ikke nødvendigvis badevægten, du skal holde øje med.
Noget af det bedste, du kan gøre, er at være fysisk aktiv, og det er vigtigt, uanset hvad du vejer.
Når vi bevæger os, styrker vi nemlig vores kredsløb og stofskifte. Det mindsker for eksempel risikoen for at få blodpropper og type 2-diabetes.
»Jeg træner ikke for at blive slank og lækker. Det er for at få en indre følelse af, at jeg gør noget godt for mig selv,« forklarer Micki Cheng.
\ Læs mere
Samtidig tyder noget på, at vores mentale helbred også styrkes, når vi holder os aktive. Fysisk aktivitet ser nemlig ud til at mindske risikoen for stress og depression.
Og den mentale velvære ved fysisk aktivitet kan Mathias Frostholm nikke genkendende til.
»Efter jeg er begyndt at træne og leve sundere, har jeg fået det bedre med mig selv. Jeg sover bedre om natten og præsterer bedre på mit arbejde. Jeg har meget mere overskud,« fortæller han.
Diskrimination og tykhed
Du er måske stødt på fordomme om det at være tyk. I samfundet findes der nemlig en del misforståelser omkring tykhed.
Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvorfor nogle bliver tykke og andre ikke gør, og hvilke konsekvenser det har.
Men de mange fordomme gør, at tykke mennesker ofte oplever diskrimination.
»Jeg tror, det er svært at tale om, fordi det at være tyk er blevet gjort til noget unormalt, siden jeg var helt lille. Det er noget, man har set ned på på en eller anden måde,« fortæller Mathias.
Faktisk kan man se diskriminationen helt konkret i samfundet.
For eksempel viser studier, at tykhed mindsker chancerne for at få et job og gør det sværere at stige i graderne. Man får typisk også mindre i løn.
»Det er ok ikke at have et BMI på under 25«
Hvis man spørger vores gæster i videoen, så er noget af det, vi kan gøre for at bekæmpe fordomme, at tale åbent sammen og for eksempel vise, at kroppe kommer i alle størrelser og former.
Det gjorde Micki Cheng selv på sin Instagram for nylig.
»Jeg lagde et billede ud på mine sociale medier af mig selv kun i badetøj. Det var meget grænseoverskridende. Men jeg følte, det var nødvendigt at vise, at det er okay ikke at have et BMI på under 25,« fortæller Micki.
Viden fra forskere og fagfolk
Vil du vide mere om de mange aspekter af tykheds-debatten og høre Micki og Mathias dele deres erfaringer og historier, skal du se videoen øverst i artiklen.
Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.
I denne video har vi snakket med:
- Thorkild I. A. Sørensen, professor, Metabolismecenteret og Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
- Bente Klarlund Pedersen, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet, Rigshospitalet – Center for Kræft og Organsygdomme