Frisk fisk er godt for hjertet. Det holder synet godt, og det nedsætter risikoen for kræft.
Men hvad med fisk på dåse, spørger en nysgerrig læser, som opholder sig i det vestlige Egypten, hvor frisk fisk er en mangelvare.
»Fisk er sundt, siges det. Jeg vil gerne vide, om det også gælder for makrel i tomat og tun i olie, eller om den slags fisk på dåse bør undgås,« skriver Jan Nørgaard i en mail.
Rig på omega-3-fedtsyrer
Spørg Videnskaben sætter krogen i Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet.
»Basalt set er det stadig sundt,« konstaterer han.
»Det vil aldrig være lige så sundt som den friske vare, for nogle af de sunde fedtstoffer ændrer karakter. Men det er et spørgsmål om få procents forringelse i forhold til den friske vare. Du får stadig en betragtelig del af de sunde omega-3-fedtsyrer. Konserves er bestemt en god måde at opbevare ting på i lang tid, og derfor er der intet forgjort i at spise fisk fra dåsen,« forklarer Karsten Olsen, lektor i fødevarekemi på LIFE’s Institut for Fødevarevidenskab.
Lugten af gammel fisk
\ Fakta
Dette er en Spørg Videnskaben Classic, som vi har fundet frem fra arkiverne. Artiklen blev første gang bragt 7. juli 2009.
Den eneste ulempe ved at spise fisk fra dåse – hvad enten det er makrel, tun, torskerogn eller andet – er ifølge Karsten Olsen, at fedtet i dåsefisken oxiderer, altså reagerer med luft, så det bliver harsk. Derfor forsvinder noget af den gode smag i forhold til frisk fisk.
»Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af – ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer. Man får blandt andet luften fra en dåse makrel i tomat. Det er en naturlig reaktion, og det er også derfor, man lukker fiskeolie inde i kapsler. Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den salgs skyld frossen fisk,« siger Karsten Olsen.
Så der er ingen argumenter mod fisk på dåse?
»Nej, det er der overhovedet ikke.«
Spørg Videnskaben siger pænt tak og sætter Karsten Olsen tilbage i den akademiske dam, mens Jan Nørgaard får en fin t-shirt for sit vandskabte spørgsmål.
Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål om alt fra bunden af havet til enden af universet på redaktionen@videnskab.dk.