Mange ældre oplever, at synet langsomt begynder at svigte, og den hyppigste årsag til det er aldersrelateret makuladegeneration (AMD). Men fisk og skaldyr rig på omega-3-fedtsyrer kan måske mildne sygdommen.
Det skriver physorg.com på baggrund af en artikel netop publiceret i tidsskriftet Ophthalmology.
Resultaterne er i overensstemmelse med tidligere studier, der har vist, at omega-3-kosttilskud beskytter mod AMD, oplyser forskningsleder Bonnielin Swenor fra Wilmer Eye Institute ved Johns Hopkins School of Medicine i USA.
Hver tiende dansker over 60 år får AMD.
Omega-3, genetik eller miljø?
De nye resultater bygger på en spørgeskemaundersøgelse af 2.390 personer mellem 65 og 84 år. De blev spurgt om deres kostvaner og specielt, hvor meget fisk og skaldyr de spiser ugentligt. Derefter blev de testet for AMD.
Alle spiste mindst ét måltid fisk eller skaldyr om ugen, men forskerne fandt, at 68 af dem havde fremskreden AMD samtidig med, at de spiste signifikant færre omega-3-fedtsyrer end de andre. De havde især problemer med blodkarrene og svind i nethinden – hvilket betyder, at nethindens lysfølsomme sanseceller er ved at gå til grunde.
Fordi kun tre procent af forsøgspersonerne havde fremskreden AMD, kan andre faktorer som genetik og miljø ikke udelukkes, selv om lignende konklusioner om en sammenhæng mellem et svækket syn og indtagelse af omega-3-fedtsyrer har været fremlagt tidligere.
Derfor advarer forskerne også mod at selvmedicinere en begyndende øjenlidelse med omega-3-kosttilskud. I stedet skal man konsultere en øjenlæge.