Når du bor i en storby med luftforurening, der minder om luftforureningen i byer som Aarhus eller København, bliver dine lungefibre stivere og stivere, så du mister lungefunktion med årene.
Det viser et nyt amerikansk studie i tidsskriftet JAMA.
I mediet Ingeniøren kan du endda læse overskriften: »Byens luftforurening er lige så skadelig som at ryge 20 cigaretter«. Og noget lignende står i en pressetekst fra ét af universiteterne bag det nye studie.
Når du kigger nærmere i forskningsartiklen, bliver tobaksrygning dog ikke stillet overfor luftforurening i forskernes beregninger. Så er der egentlig opbakning til den påstand? Vi har kigget nærmere på sagen.
Luft med ozon giver stive lunger
Forskerne bag studiet undersøger blandt andet luftarten ozon, som viser sig at være meget skadelig at indånde i en lang periode.
\ Ozon
Ozon, O3, dannes ved landjorden bl.a. som konsekvens af høj lufttemperatur, UV-stråler og bilers udstødningsgas og spredes over hele Europa med vinden.
Ozon beskytter os mod ultraviolette stråler fra Solen, når den befinder sig langt oppe i stratosfæren, men den er skadelig at indånde.
Forskerne vurderer i deres artikel, at de byboere, der har været udsat for det højeste niveau af ozon i luften i 10 år, har skader på lungevævet, som er sammenlignelige med de skader, man ser hos rygere, der har røget 20 cigaretter hver dag i 29 år.
Det vurderer de ikke på baggrund af målinger, men ud fra de skader på deltagernes lungevæv, som de kan se på CT-scanninger.
»Det betyder ikke, at den videnskabelige artikel sammenligner risikoen ved at indånde ozon med risikoen ved at være storryger – faktisk indeholder den videnskabelige artikel ingen (videnskabelige, red.) vurderinger af denne art,« siger Ole Hertel, professor og viceinstitutleder ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.
Desuden har deltagerne i studiet meget bedre lungefunktion, end man normalt ville se hos en ryger, vurderer Steffen Loft, professor og leder af Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
»Hvis man kigger alene på CT-scanninger, så kan det godt være, at forurenet storbyluft og tobaksrygning ligner hinanden. Men deltagerne i studiet har ikke tabt nær så meget lungefunktion, som en person, der ryger 20 cigaretter om dagen i en årrække, ville gøre. Så det er forkert at konkludere, at de to ting er lige skadelige,« siger Steffen loft til Videnskab.dk.
De to danske professorer har ikke bidraget til den nye undersøgelse, men forsker selv i luftforureningens indvirkning på vores helbred.
Tobaksrygning giver også andre skader på lungerne
Der er andre grunde til, at tobaksrygning er skadelig.
Tobaksrygning er nemlig i høj grad kræftfremkaldende, øger inflammationsniveauet i kroppen og giver åreforkalkning, så risikoen for blodpropper stiger.
Forskerne bag det nye studie har ikke undersøgt, om det også gælder i samme grad for luftforurening.
Af den grund kan man ikke sige ud fra dette studie alene, at storbyluftforurening og 20 cigaretter om dagen er lige skadeligt.
Tidligere forskning har dog fundet, at det øger risikoen for hjertekarsygdom og lungekræft at bo et sted med meget luftforurening, men det er ikke på samme niveau som at ryge 20 cigaretter om dagen, vurderer Steffen Loft.
Det er altså stadig mere skadeligt at ryge 20 cigaretter om dagen end at bo i en storby.
LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?
Storbyluft kan give kronisk lungesygdom
Der er dog alligevel en grund til at sammenligne at bo i en storby med tobaksrygning.
Forskerne bag det nye studie finder nemlig, at deltagerne fra storbyer i stigende grad får stive lungefibre, kaldet lungeemfysem, jo længere de bor i byen, og jo mere luften i byen er forurenet.
Lungeemfysem er på mange måder forstadiet til ’rygerlunger’ – kronisk obstruktiv lungesygdom, forkortet KOL. Det ser altså ud til, at luftforurening i storbyer kan give rygerlunger på lang sigt. Forskerne vurderer selv, at det kan være én af årsagerne til, at et stigende antal ikke-rygere i USA får rygerlunger.
»Antallet af kroniske lungesygdomme er stigende i USA, og det bliver i højere grad anerkendt, at sygdommen også kan opstå hos ikke-rygere. Vi bliver nødt til at forstå, hvad der forårsager disse sygdomme, og det lader til, at almen og svært-uundgåelig luftforurening i stor stil bidrager til dette,« siger hovedforfatteren til forskningsartiklen, professor Joel Kaufman, i en pressemeddelelse på University of Washingtons hjemmeside.
Resultatet kan sandsynligvis omsættes til europæiske byer, såsom Aarhus og København, og det er ret skræmmende, siger Steffen Loft.
»Luftforureningen i Europas storbyer minder på mange måder om den i USA, og på nogle punkter er den faktisk værre i Europas storbyer, da partikelforurening generelt set er på et højere niveau i europæiske storbyer. Så der er god grund til som europæer at bekymre sig om resultatet,« siger Steffen Loft.
LÆS OGSÅ: Vi kan forhindre 5,5 millioner dødsfald om året, hvis vi stopper med at forurene luften
Landsbyboere er ikke forskånet for ozon
Det er dog ikke kun europæiske storbyboere, der skal tage forskningsresultatet til sig.
Undersøgelsen peger på, at det især er ozon, vi skal bekymre os om, når man kigger på lungeemfysem og lungefunktionen.
Ozon bliver hovedsageligt dannet i varme egne af verden, for eksempel i Spanien, hvor høje temperaturer, Solens ultraviolette stråler og forbrændingsstoffer fra trafikken får iltatomer til at gå sammen til ozon.
Herfra spreder ozonen sig over hele Europa med vinden. Ozon findes derfor i mindst lige så høj grad på landet som omkring byerne. Faktisk er der ofte mere ozon i luften på landet end i byerne, forklarer Steffen loft.
»Faktisk vil der ofte være mere ozon i luften ude på landet end inde i Københavns centrum, da bestemte udstødningsgasser, kvælstofsoxid (NOx, red.), fra byens trafik optager noget af ozonen inde i byen og danner kvælstofsdioxid, som også er giftigt at indånde,« siger Steffen Loft.
Det kan dog ændre sig i takt med, at vi omlægger trafikken fra køre på fossile brændstoffer til at køre på elektricitet. Det kan nemlig gøre, at der er mindre kvælstofoxider til at omdanne iltatomer til ozon.
»Med faldende udledninger af kvælstofoxider i trafikken, fjernes mindre ozon, og dermed vil vi se stigende koncentrationer i byerne,« siger Ole Hertel.
Klimaforandringer vil øge mængden af ozon
Klimaforandringerne spiller også ind på mængden af ozon.
Det skyldes blandt andet, at højere temperaturer øger mængden af kemiske reaktioner og dannelsen af ozon.
»Hvis vi ikke bremser klimaforandringerne, kan niveauet af ozon i luften overalt i Europa, inklusive i Danmark, stige, og det vil påvirke vores lunger i høj grad. Det er skræmmende,« siger Steffen Loft.
LÆS OGSÅ: Husholdningsprodukter forurener luften lige så meget som biler
LÆS OGSÅ: Ny EU-rapport tegner dystert billede af klimaændringernes effekt på europæernes sundhed