Er byens luftforurening virkelig lige så skadelig som 20 cigaretter om dagen?
Det påstod en overskrift i mediet Ingeniøren på baggrund af nyt studie. Men den sammenligning findes ikke i forskningsartiklen, så hvad siger forskningen egentlig om at indånde storbyluft versus at ryge?
cigaret forurening trafik kvinde

Det nye studie er bestemt ikke et helbredsmæssigt argument for, at storbyfolk lige så godt kan ryge løs. (Foto: Shutterstock)

Det nye studie er bestemt ikke et helbredsmæssigt argument for, at storbyfolk lige så godt kan ryge løs. (Foto: Shutterstock)

Når du bor i en storby med luftforurening, der minder om luftforureningen i byer som Aarhus eller København, bliver dine lungefibre stivere og stivere, så du mister lungefunktion med årene.

Det viser et nyt amerikansk studie i tidsskriftet JAMA.

I mediet Ingeniøren kan du endda læse overskriften: »Byens luftforurening er lige så skadelig som at ryge 20 cigaretter«. Og noget lignende står i en pressetekst fra ét af universiteterne bag det nye studie.

Når du kigger nærmere i forskningsartiklen, bliver tobaksrygning dog ikke stillet overfor luftforurening i forskernes beregninger. Så er der egentlig opbakning til den påstand? Vi har kigget nærmere på sagen.

Luft med ozon giver stive lunger

Forskerne bag studiet undersøger blandt andet luftarten ozon, som viser sig at være meget skadelig at indånde i en lang periode.

Ozon

Ozon, O3, dannes ved landjorden bl.a. som konsekvens af høj lufttemperatur, UV-stråler og bilers udstødningsgas og spredes over hele Europa med vinden.

Ozon beskytter os mod ultraviolette stråler fra Solen, når den befinder sig langt oppe i stratosfæren, men den er skadelig at indånde.

Forskerne vurderer i deres artikel, at de byboere, der har været udsat for det højeste niveau af ozon i luften i 10 år, har skader på lungevævet, som er sammenlignelige med de skader, man ser hos rygere, der har røget 20 cigaretter hver dag i 29 år.

Det vurderer de ikke på baggrund af målinger, men ud fra de skader på deltagernes lungevæv, som de kan se på CT-scanninger.

»Det betyder ikke, at den videnskabelige artikel sammenligner risikoen ved at indånde ozon med risikoen ved at være storryger – faktisk indeholder den videnskabelige artikel ingen (videnskabelige, red.) vurderinger af denne art,« siger Ole Hertel, professor og viceinstitutleder ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Desuden har deltagerne i studiet meget bedre lungefunktion, end man normalt ville se hos en ryger, vurderer Steffen Loft, professor og leder af Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

»Hvis man kigger alene på CT-scanninger, så kan det godt være, at forurenet storbyluft og tobaksrygning ligner hinanden. Men deltagerne i studiet har ikke tabt nær så meget lungefunktion, som en person, der ryger 20 cigaretter om dagen i en årrække, ville gøre. Så det er forkert at konkludere, at de to ting er lige skadelige,« siger Steffen loft til Videnskab.dk.

De to danske professorer har ikke bidraget til den nye undersøgelse, men forsker selv i luftforureningens indvirkning på vores helbred.

Tobaksrygning giver også andre skader på lungerne

Der er andre grunde til, at tobaksrygning er skadelig.

Tobaksrygning er nemlig i høj grad kræftfremkaldende, øger inflammationsniveauet i kroppen og giver åreforkalkning, så risikoen for blodpropper stiger.

Forskerne bag det nye studie har ikke undersøgt, om det også gælder i samme grad for luftforurening.

Af den grund kan man ikke sige ud fra dette studie alene, at storbyluftforurening og 20 cigaretter om dagen er lige skadeligt.

Tidligere forskning har dog fundet, at det øger risikoen for hjertekarsygdom og lungekræft at bo et sted med meget luftforurening, men det er ikke på samme niveau som at ryge 20 cigaretter om dagen, vurderer Steffen Loft.

Det er altså stadig mere skadeligt at ryge 20 cigaretter om dagen end at bo i en storby.

LÆS OGSÅ: Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?

Storbyluft kan give kronisk lungesygdom

Der er dog alligevel en grund til at sammenligne at bo i en storby med tobaksrygning.

Forskerne bag det nye studie finder nemlig, at deltagerne fra storbyer i stigende grad får stive lungefibre, kaldet lungeemfysem, jo længere de bor i byen, og jo mere luften i byen er forurenet.

Lungeemfysem er på mange måder forstadiet til ’rygerlunger’ – kronisk obstruktiv lungesygdom, forkortet KOL. Det ser altså ud til, at luftforurening i storbyer kan give rygerlunger på lang sigt. Forskerne vurderer selv, at det kan være én af årsagerne til, at et stigende antal ikke-rygere i USA får rygerlunger.

»Antallet af kroniske lungesygdomme er stigende i USA, og det bliver i højere grad anerkendt, at sygdommen også kan opstå hos ikke-rygere. Vi bliver nødt til at forstå, hvad der forårsager disse sygdomme, og det lader til, at almen og svært-uundgåelig luftforurening i stor stil bidrager til dette,« siger hovedforfatteren til forskningsartiklen, professor Joel Kaufman, i en pressemeddelelse på University of Washingtons hjemmeside.

Resultatet kan sandsynligvis omsættes til europæiske byer, såsom Aarhus og København, og det er ret skræmmende, siger Steffen Loft.

»Luftforureningen i Europas storbyer minder på mange måder om den i USA, og på nogle punkter er den faktisk værre i Europas storbyer, da partikelforurening generelt set er på et højere niveau i europæiske storbyer. Så der er god grund til som europæer at bekymre sig om resultatet,« siger Steffen Loft.

LÆS OGSÅ: Vi kan forhindre 5,5 millioner dødsfald om året, hvis vi stopper med at forurene luften

Landsbyboere er ikke forskånet for ozon

Det er dog ikke kun europæiske storbyboere, der skal tage forskningsresultatet til sig.

Undersøgelsen peger på, at det især er ozon, vi skal bekymre os om, når man kigger på lungeemfysem og lungefunktionen.

Ozon bliver hovedsageligt dannet i varme egne af verden, for eksempel i Spanien, hvor høje temperaturer, Solens ultraviolette stråler og forbrændingsstoffer fra trafikken får iltatomer til at gå sammen til ozon.

Herfra spreder ozonen sig over hele Europa med vinden. Ozon findes derfor i mindst lige så høj grad på landet som omkring byerne. Faktisk er der ofte mere ozon i luften på landet end i byerne, forklarer Steffen loft.

»Faktisk vil der ofte være mere ozon i luften ude på landet end inde i Københavns centrum, da bestemte udstødningsgasser, kvælstofsoxid (NOx, red.), fra byens trafik optager noget af ozonen inde i byen og danner kvælstofsdioxid, som også er giftigt at indånde,« siger Steffen Loft.

Det kan dog ændre sig i takt med, at vi omlægger trafikken fra køre på fossile brændstoffer til at køre på elektricitet. Det kan nemlig gøre, at der er mindre kvælstofoxider til at omdanne iltatomer til ozon.

»Med faldende udledninger af kvælstofoxider i trafikken, fjernes mindre ozon, og dermed vil vi se stigende koncentrationer i byerne,« siger Ole Hertel.

Klimaforandringer vil øge mængden af ozon

Klimaforandringerne spiller også ind på mængden af ozon.

Det skyldes blandt andet, at højere temperaturer øger mængden af kemiske reaktioner og dannelsen af ozon.

»Hvis vi ikke bremser klimaforandringerne, kan niveauet af ozon i luften overalt i Europa, inklusive i Danmark, stige, og det vil påvirke vores lunger i høj grad. Det er skræmmende,« siger Steffen Loft.

LÆS OGSÅ: Husholdningsprodukter forurener luften lige så meget som biler

LÆS OGSÅ: Ny EU-rapport tegner dystert billede af klimaændringernes effekt på europæernes sundhed

Studiets metode

Studiet bygger på data på projektet MESA Air study, som er indsamlet over en 18-årig periode, fra 2000 til 2018, på knap 7.000 rygere og ikke-rygere, fra en række storbyer i USA. Det er byerne Chicago, Winston-Salem (North Carolina), Baltimore, Los Angeles, St. Paul (Minnesota) og New York City, som svinger mellem at have 280.000 indbyggere og 8 millioner indbyggere.

Forskerholdet bag studiet har fået adgang til 15.000 CT-scanninger af deltagernes lunger og jævnlige test af deres lungefunktion. Derudover har forskerne fået testet storbyluftens indhold af partikler og skadelige luftarter.

Forskerne har derefter analyseret data på kryds af tværs af aldersgrupper og byer og kigget på udviklingen af lungefunktion i forhold til luftforurening. Resultatet viste, at:

  • Hvis du bor i en af byerne med mest ozon i luften, vil du have en meget højere mængde af lungeemfysem (stive lungefibre) end gennemsnittet. For hvert tiår, hvor man er i høj grad udsat, vil man øge mængden af lungeemfysem med 0,18 procentpoint i forhold til gennemsnittet.
  • Hvis du bor i én af byerne med mest ozon i luften over en periode på 10 år, vil du få så meget ringere lungefunktion, at du i en lungefunktionstest, hvor du skal puste luft ud tre gange, vil puste sammenlagt 40,19 milliliter mindre luft ud end gennemsnittet. Det er betydeligt fald i lungefunktionen. Rygere vil miste cirka 300 milliliter mere end ikke-rygere på en 10årig periode, vurderer Steffen Loft. 
  • Mængden af kvælstofoxider i luften er signifikant forbundet med mere lungeemfysem.
  • Partikelforurening i luften var ikke forbundet med udvikling af lungeemfysem.
  • Effekten af luftforurening rammer i højere grad rygere end ikke-rygere.

Kilde: JAMA Network.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk