Endnu en dansk corona-vaccine klar til at blive testet i mennesker
coronavaccine corona covid-19 dansk vaccineforskning vaccineteknologi

Endnu en dansk vaccine virker effektivt på mus og aber. (Foto: Shutterstock) 

Endnu en dansk vaccine virker effektivt på mus og aber. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
16 november 2020

En gruppe forskere fra Københavns Universitet er i samarbejde med en række virksomheder blevet færdige med at lave en coronavaccine, som de i begyndelsen af 2021 kan gå i gang med at teste på mennesker, skriver DR

I laboratoriet har den danske vaccine fremkaldt en kraftig respons, siger forskerne. 

»Vi har vist i dyreforsøgene, at vaccinen er meget effektiv til at rejse antistoffer. Vi har derfor store forhåbninger til, at vores vaccine kan give en langvarig beskyttelse og virke effektivt på ældre mennesker, som netop er en udsat gruppe,« siger forskningsleder Morten Nielsen til DR.

Andet danske gennembrud på en uge

Vaccinen fra Københavns Universitet er i følge forskerne effektiv og sikker i både mus og aber. Så hvis alt går efter planen, kan forskerne begynde at teste den på mennesker i januar 2021. 

Derefter skal den igennem tre forsøgsfaser, hvor det bliver testet, om den er effektiv og sikker at bruge i befolkningen. 

Forskerne fra Københavns Universitet har selv udviklet og taget patent deres vaccineteknologi, som kort fortalt går ud på at klistre en kunstigt fremstillet viruspartikel sammen med et centralt protein - læs mere om vaccinen i denne artikel på Videnskab.dk. 

Vaccinen er den anden i Danmark, som er klar til at blive testet på mennesker i løbet af 2021: I sidste uge meddelte forskere fra Statens Serum Institut, at de har fundet finansiering til at afprøve deres vaccine på mennesker i det nye år.

53 vaccinefirmaer fra udlandet er allerede gået i gang med at teste coronavacciner på mennesker. Forskerne fra Københavns Universitet satser på, at deres vaccine kan blive en del af det store, internationale vaccineberedskab i slutningen af 2021. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.