Nu skal dansk coronavaccine testes på mennesker

Vaccinen er tidligere testet på mus og aber. (Foto: Shutterstock)

Vaccinen er tidligere testet på mus og aber. (Foto: Shutterstock)

11 november 2020

En dansk kandidat til at vaccinere mod COVID-19 er nu klar til at blive testet på mennesker. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Vaccinen er udviklet på Statens Serum Institut (SSI), hvorfra man i sommer udmeldte, at vaccinen var testet med succes på mus. I september fortalte professor Anders Fomsgaard fra SSI i radioprogrammet P1 Morgen, at vaccinen også var testet med succes på aber.

Efter de gode resultater under dyreforsøgene har Folketingets finansudvalg nu bevilget 18,8 millioner kroner, til at vaccinen kan blive testet første gang på mennesker.

»Denne bevilling betyder, at de første kliniske testfaser kan gennemføres. Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet.

Normalt gennemgår vacciner som udgangspunkt tre kliniske testfaser:

  1. Under fase 1 bliver vaccinen forsigtigt afprøvet på en mindre gruppe raske forsøgspersoner. Det kan være 50-200 raske mennesker.
  2. Under fase 2 afprøves vaccinen på en større gruppe af patienter, og man opretter en kontrolgruppe, som får en placebovaccination. Der kan være tale om 200-600 patienter.
  3. Under fase 3 afprøves vaccinen på en stor gruppe patienter - typisk flere tusinde.

Alle forsøgspersonerne er naturligvis frivillige.

Under normale omstændigheder kan testfaserne hver især vare årevis, men under coronapandemien er denne proces fremskyndet.

Hvis vaccinen giver gode resultater i forsøgene med mennesker, skal den stadig gennemgå en faglig kritisk evaluering af Det Europæiske Lægemiddelagentur, skriver Sundhedsministeriet i pressemeddelelsen.
 
Og kun hvis agenturet på baggrund af forskningen vurderer, at der er tilstrækkelig dokumentation for effekten, kan den blive godkendt.
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.