Eksamen på hjernen: Sådan husker du bedst dit pensum
Få 5 gode eksamensråd fra forskningen i denne uges ‘Brainstorm’.

To danske forskere giver dig her fem gode eksamensråd fra forskningen. (Foto: Shutterstock)

To danske forskere giver dig her fem gode eksamensråd fra forskningen. (Foto: Shutterstock)

Der er ikke længe til, at mange unge mennesker i hele landet skal til eksamen.

Derfor har Brainstorm i denne uge plukket to hjerner, der giver fem forskningsbaserede råd til, hvordan man bedst lærer sit eksamenspensum.

De fem råd kommer fra Thomas Alrik Sørensen, lektor i neuropsykologi og leder af Centre for Cognitive Neuroscience på Aalborg Universitet, og Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin og klinisk professor i neurofysiologi på Københavns Universitet.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

I podcasten vil Brainstorms to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, også teste, om de kan blive bedre til at huske ved at bruge den populære memoteknik, som den tidligere norske mester i hukommelse, Oddbjørn By, har skrevet en bog om.

LÆS OGSÅ: Bliver min hjerne skarpere af slik under eksamen?

En ‘morfar’ hjælper på indlæringen

Selvom man selvfølgelig ikke skal sove over sig, så skal man ikke være bange for at få rigeligt med søvn i eksamensperioden.

Søvn er nemlig afgørende for indlæringen af ny viden og frasortering af unødvendig viden.

Derfor anbefaler overlæge Poul Jennum også, at man tager sig en ‘morfar’ på 20 til 30 minutter, hvis man er ved at køre træt i læsningen.

Få de 4 andre gode eksamensråd, og hør mere om den brugbare memoteknik i podcasten.

LÆS OGSÅ: Tag kontrol over din eksamen

LÆS OGSÅ: Eksamensangst fjernes med simpel øvelse

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk