Bliver min hjerne skarpere af slik under eksamen?
Din hjerne er dit vigtigste redskab under eksamen. Men har den godt af at få ekstra energi i form af sodavand, chokolade og bolsjer? To forskere sætter os ind i, hvordan hjernen får de bedste forudsætninger for at tænke.
eksamen_uddannelse_studie_prøve_test_gymnasium_ungdomsuddannelse_årsprøver_elev

20 procent af din blodgennemstrømning går igennem hjernen. Men selvom det kan være fristende at give hjernen et ekstra boost gennem slik og søde sager, er det ikke nødvendigvis en god ide. Desværre. (Foto: Shutterstock)

20 procent af din blodgennemstrømning går igennem hjernen. Men selvom det kan være fristende at give hjernen et ekstra boost gennem slik og søde sager, er det ikke nødvendigvis en god ide. Desværre. (Foto: Shutterstock)

Har du nogensinde overvejet, hvad der sker i din hjerne under eksamen?

Du tænker så meget, at sveddråberne samler sig på panden, mens du forsøger at finde svaret på, hvordan du skal løse regnestykket. Din hjerne må jo være løbet tør for energi med alt det tænke-arbejde, så du snupper dig måske lige en bid chokolade. Din hjerne skal jo bruge mere energi, når du knokler under eksamen.

Tror du. Men der tager mange du - og mange af os andre - fejl.

»Hjælper det at spise slik, når jeg går til eksamen?« skriver Jonas Lykkegaard i en mail til Spørg Videnskaben.

Altså, skal hjernen have tilført ekstra energi, når vi virkelig skal præstere intellektuelt?

Hjernen omdirigerer blodforsyningen under eksamen

Svaret fra videnskaben er desværre et klart nej. Hjernen bruger ikke mere energi, når den arbejder med differential-regning, end når du spiller håndbold.

»Hjernen bruger den samme mængde energi, uanset hvad vi tænker på. Energistofskiftet i hjernen er konstant, undtagen når vi sover dybt - så falder det lidt,« forklarer overlæge og professor Martin Lauritzen fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet.

»Energiforbruget er konstant, men så er der nogle nerveceller, som bruger mere energi end andre. Blodforsyningen bliver omdirigeret lidt, så der bliver ledt mere sukker og ilt til de aktive regioner og mindre til de øvrige regioner,« forklarer forskeren.

En femtedel af din blodgennemstrømning går gennem hjernen

Hjernen prioriterer altså hele tiden, hvor det er smart at sende energiforsyningen hen.

Men det samlede energiforbrug ændrer sig ufatteligt lidt, når vi grubler over svære ligninger, fortæller Gitte Moos Knudsen, som er professor og leder af Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet.

Fakta

Når du er til eksamen er det pandelapperne og hukommelsescenteret Hippocampus, som er mest aktivt i hjernen. Kilde: Gitte Moos Knudsen

»Der er studier, som viser, at det er forbløffende, hvor lidt ekstra energi vi bruger på at tænke meget.«

Hjernen har under alle omstændigheder et højt stofskifte, sammenlignet med de øvrige organer i kroppen. Faktisk strømmer 20 procent af dit blod igennem hjernen i hviletilstand. Blodet sender ilt og sukker til hjernecellerne, som hele tiden kommunikerer med hinanden ved at sende elektriske impulser ud. Det kræver meget energi.

Vanskelig matematik øger ikke energiforbruget

Professoren forklarer, at hjernen alligevel ikke bliver træt af at knokle på samme måde, som kroppen gør det.

»Det behøver ikke at kræve mere af hjernen, når et intellektuelt problem er vanskeligt at løse. Det er, når vi taler om fysisk arbejde, for eksempel at du skal løbe langt eller hurtigt, at du oplever det som energikrævende.«

»Så har man måske ikke energien til at blive ved. Men det er ikke derfor, hjernen stopper og ikke kan finde en løsning,« siger Gitte Moos Knudsen.

Sov og spis godt inden eksamen

Vores hjerner stopper derimod, hvis vi ikke har viden eller erfaring nok til at klare problemet. Ekstra energi fra en Marsbar eller en stang chokolade hjælper dig ikke til at løse opgaven. Slik kan give et faldende blodsukker et midlertidigt boost, men det bedste er at have stabilt blodsukker fra morgenstunden, siger Gitte Moos Knudsen.

»Det er en god idé at få sin nattesøvn, drikke godt med væske og så ikke sulte, men heller ikke proppe sig med mad eller slik, mens man sidder til eksamen. Og så skal man sørge for at få sig et solidt morgenmåltid for eksempel havregryn, som holder blodsukkeret stabilt igennem hele dagen,« siger professoren, som dog heller ikke mener, der er noget galt i at tage slik med til eksamensbordet, hvis det giver en tryghed.

Hun fremhæver til sidst den åbenlyse pointe, at den bedste måde at hjælpe sin hjerne igennem eksamen er at læse og øve sig, inden man skal ind og præstere.

Har du også et spørgsmål om hjernen, mariehøns, robotter eller noget helt fjerde, så send det til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk. Så har du chancen for at vinde en flot T-shirt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk