Dit ansigt afslører, om du er syg

Annonce:

Næste gang, du får at vide, at du ser sløj ud, så bør du måske tage det alvorligt.

Ifølge en svensk undersøgelse er vi nemlig i stand til at opdage, om andre mennesker er syge, ved at se på deres ansigter. Det skriver Washington Post.

»Vi kan opfange diskrete tegn fra huden, øjnene og munden. Og vi bedømmer folk som værende syge ud fra disse tegn« siger lektor John Axelsson fra Karolinska Instituttet, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse, til Washington Post.

Axelsson og hans forskerhold, der inkluderer psykologer og eksperter i neurovidenskab fra både Sverige og Tyskland, har smittet otte mænd og otte kvinder med uskadelige bakteriemolekyler – såkaldte lipopolysaccharider – som har fremprovokeret en kraftig, influenzalignende reaktion fra forsøgspersonernes immunforsvar.

To timer senere er forsøgspersonerne blevet fotograferet, ligesom de også er blevet fotograferet efter at have modtaget en placeboindsprøjtning.

Forskerne har derefter bedt en gruppe studerende om at bedømme, hvorvidt forsøgspersonerne var syge ud fra deres fotografier.

Konklusionen er, at vi er bedre til at spotte sygdomstegn ud fra ansigtstræk end ved rent tilfældige gæt.

Annonce:

Hvilke ansigtstræk var det så, der afslørede de syge forsøgspersoner?

En anden gruppe studerende er blevet bedt om at bedømme, om forsøgspersonerne havde blege ansigter og læber, nedadvendte mundviger, tunge øjenlåg og røde øjne.

Axelsson forklarer til Washington Post, at ændringer i ansigtsfarven og tunge øjenlåg var de mest markante sygdomstegn.

Det svenske forsøg er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

mdm

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts