Det sundeste vægttab kræver både motion og diæt
Motion har ingen selvstændig slankeeffekt, mens slankekure risikerer at svække din fysik, hvis du ikke også træner. Derfor skal diæt og motion kombineres, hvis din kur virkelig skal ta’ kegler.

Der skal både rigtig kost og motion til, hvis et vægttab skal være både effektivt og sundt. (Foto:Colourbox)

Der skal både rigtig kost og motion til, hvis et vægttab skal være både effektivt og sundt. (Foto:Colourbox)

Du kan ikke motionere dig til et vægttab. Slankekure, derimod, giver vægttab.

Men et sundt vægttab opnås bedst med en kombination af de to. Et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine sætter en fed streg under, at det bedste våben i kampen mod kiloene er at kombinere salaten med løbesko.

107 personer på 65 år eller mere blev delt i fire grupper, hvoraf én gruppe blev sat til at motionere, én gruppe blev sat på diæt, én gruppe blev sat i gang med både motion og diæt, og en fjerde gruppe virkede som kontrolgruppe.

Gruppen, der både motionerede og spiste anderledes, fik klart de bedste resultater; et vægttab på 10 kilo efter et år, en generelt forbedret fysisk tilstand, stærkere fysik, højere kondital og stærkere knogler.

»Det er ikke overraskende, at kombinationen af motion og diæt giver så dramatisk en virkning. Der er efterhånden solid dokumentation for, at en kombination af motion og diæt virker bedst,« siger institutleder, dr.med. Arne Astrup, der forsker i overvægt og kost ved LIFE, Københavns Universitet.

Gælder ikke kun for +65

Selvom undersøgelsen beskæftiger sig med ældre, mener Arne Astrup ikke, at der er noget til hinder for at overføre resultaterne til andre aldersgrupper.

»Det er nemmere at vise effekten hos ældre, og det vil formentlig kræve et større studie, hvis den samme effekt skal dokumenteres hos unge. Jeg mener dog, man vil kunne se samme effekt,« siger han.

Ældre skal også på diæt

En konsekvens af det nye studie er ifølge Arne Astrup, at man kan lægge en udbredt frygt for at sætte ældre mennesker på diæt i graven.

Fakta

Artiklen "Weight Loss, Exercise, or Both and Physical Function in Obese Older Adults" (DOI: 2011;364:1218-29) bliver publiceret i New England Journal of Medicine.

»Man har været bange for at sætte ældre på diæt, fordi man har frygtet at skade dem. I stedet har man sat dem til at motionere. Jeg synes, dette studie tydeligt viser, at der ikke er belæg for frygten for at skade de ældre, men at man skal kombinere motion og diæt, hvis de skal opnå resultater,« siger Arne Astrup.

Studiet viser desuden, at motion ikke har en isoleret vægttabseffekt, og det understreger, at også ældre har brug for kostændringer, hvis de skal tabe sig. Men motionen er bestemt ikke uvæsentlig, siger Arne Astrup, for den sørger for, at de ældre ikke mister muskelmasse, og giver den stærkere knogler og kroppe.

Det er sund fornuft

Ifølge Arne Astrup har der længe været en vis skepsis i forhold til nødvendigheden af sund kost, hvis bare man motionerer meget.

Den amerikanske forsker Steven Blair har for eksempel sagt, at ’det er lige meget om du er fed, bare du er fit’.

»På forskellige internetfora er jeg stødt på den holdning, at kost er lige meget, bare man motionerer tilstrækkeligt. Jeg gik ind i diskussionen, og det var som at diskutere med Jehovas Vidner. Jeg er ikke ude på at erklære nogen krig, men det er da bekymrende, når nogen har en holdning, der går stik imod gængs videnskab,« fortæller Arne Astrup.

Luk nu diskussionen

Derfor håber han, at det nye studie kan være med til at lukke debatten om motion og kost som separate vægttabsmidler.

»Jeg synes, det er sådan en dum diskussion, for det er sund fornuft, at motion og diæt virker bedst, når de samarbejder,« siger han.

»For de fleste af os er det håbløst at leve med helt sund kost eller rigtig meget motion hver dag, men heldigvis kan de to ting supplere hinanden. Så bliver det okay at spise usundt et par gange om ugen, for motionen kompenserer - og omvendt,« slutter Arne Astrup.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk