Dårlig søvn varsler tidlig død
Folk med søvnproblemer bliver mere syge og dør tidligere end andre mennesker. Ny dansk forskning understreger, at du skal tage dårlig søvn meget alvorligt.

Alle har prøvet at være trætte efter en dårlig nats søvn, men når det sker i flere uger i træk, skal du reagere, især hvis du er en mand under 45 år. (Foto: Colourbox)

Alle har prøvet at være trætte efter en dårlig nats søvn, men når det sker i flere uger i træk, skal du reagere, især hvis du er en mand under 45 år. (Foto: Colourbox)

Hvis du tror, at du får den søvn, du har brug for, fordi du sover længe om morgenen, kan du tage grueligt fejl.

Ny dansk forskning dokumenterer, at ligegyldigt hvor længe du sover om morgenen, så kan du blive syg, når du gennem en længere periode sover dårligt, ligger vågen om natten eller skal bruge piller for at falde i søvn.

Alvorlige søvnproblemer er endda tegn på, at du lægger dig i sengen for sidste gang i en alt for tidlig alder.

»Hvis folk siger, at de sover dårligt om natten, er det et faretegn i sig selv. Jo flere søvnproblemer man har, des større er risikoen for at blive syg eller dø for tidligt,« beretter Naja Hulvej Rod, lektor, ph.d. på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

»Det understreger, at selve kvaliteten af søvnen er vigtig for vores helbred, og at vi formentlig har brug for at komme ned og opleve dyb søvn for at holde os raske,« tilføjer Naja Hulvej Rod.

Yngre mænd er hårdest ramt

Studiet af i alt 17.000 mennesker – primært mænd – viser, at mænd med søvnproblemer har hele fem gange større risiko for at begå selvmord end andre mænd.

Det er især slemt, hvis man skal bruge sovemedicin for at falde i søvn. Det kan være, fordi problemet har eksisteret i lang tid.

Naja Hulvej Rod

Tallet er muligvis så stort, fordi dårlig søvn kan være et tegn på depression. Tendensen var mest udtalt blandt mænd på under 45 år, muligvis fordi søvnbehovet ændrer sig med alderen.

Undersøgelsen har for få kvinder til at sige noget sikkert om deres risiko at dø for tidligt. Det viser til gengæld, at både kvinder og mænd med søvnproblemer har større risiko for at få forhøjet blodtryk og udvikle sukkersyge (type 2-diabetes). Det er velkendt, at patienter med de sygdomme har lettere ved at få bl.a. fatale hjertekarsygdomme.

Søvnproblemer i fem grupper

Det kan være svært at regne ud, om man er i farezonen. Naja Hulvej Rod understreger, at man næppe bliver syg af at sove dårligt i et par nætter i træk. Man skal formentlig op på uger eller måneder, før det bliver slemt.

Undersøgelsen viser desuden, at jo flere af følgende fem problemer, man oplever, des større er risikoen for sygdomme:

 1. Du skal bruge piller for at falde i søvn
   
 2. Du ligger vågen det meste af natten
   
 3. Du sover dårligt om natten
   
 4. Det tager lang tid at falde i søvn
   
 5. Du vågner tidligt om morgenen

De tre første faktorer – i prioriteret rækkefølge – ser ud til at være dem med dårligst indflydelse på kroppen.

Dårlig søvn kan skyldes stress

Naja Hulvej Rod nævner, at en årsag til mange nætter med ringe søvn kan være stress.

Det kan måske gavne fremtidige initiativer, som skal forhindre for tidlige dødsfald, at kigge nærmere på søvnforstyrrelser, især hos yngre mænd.

Fra den videnskabelige artikel (se link i bunden)

Hvis stress virkelig er synderen, kan det føje flere sygdomme til risikolisten.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at søvnproblemer er ét af de allerhyppigste symptomer hos stressede, men vi ved faktisk ikke, hvad det har af konsekvenser, hvis stress er årsagen til søvnproblemer: får man hjertesygdomme, udvikler man kræft, dør man? Det skal vi først til at finde ud af,« fortæller Naja Hulvej Rod, der forsker i langtidseffekter af stress.

Det er svært at skelne symptomer på stress fra symptomer fra f.eks. depression, fordi de minder om hinanden.

Søvnforstyrrelser kortlagt gennem 20 år

Deltagerne i undersøgelsen er ansatte i det franske energiselskab Electricité de France/Gaz de France. Det er blevet fulgt gennem 20 år frem til 2009 ved hjælp af spørgeskemaer og offentlige registre som del af den såkaldte GAZEL-kohorte.

Søvnforstyrrelser får større og større fokus i international sundhedsforskning. Resultatet af denne undersøgelse er publiceret i det ansete tidsskrift American Journal of Epidemiology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: