Klik!
CT-skanninger af det avancerede ledningssystem i det menneskelige hjerte er det første skridt mod mere præcise hjerteoperationer.
Det mener forskerne fra Aarhus Universitetshospital, der står bag skanningerne, som er udgivet i tidsskriftet Nature.
Skanningerne har resulteret i en række 3D-billeder af hjertets ledningssystem, der kan hjælpe patienter, hjertekirurger og lægestuderende i fremtiden.
»De første data viser hidtil usete detaljer, som rækker langt ud over, hvad eksisterende traditionelle teknikker kan vise,« siger en af forskerne bag, Marie Curie-fellow ved Aarhus Universitetshospitals Institut for Klinisk Medicin, Robert Stephenson, ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.
\ Læs mere
\ Hjertets pacemaker
- Hjertets ledningssystem, som forskerne har lavet sin avancerede 3D-visualisering af, er kendt som kroppens egen pacemaker.
- Det er det avancerede system, der holder hjertet i gang med en normal rytme på 60 til 100 slag per minut.
- Hvis aktiviteten til hjertets ledningssystem forstyrres, kan hjertet begynde at slå med uregelmæssig rytme.
Kilde: Patienthåndbogen, sundhed.dk
Fremtidsvisionen er bedre operationer
Ledningssystemet sørger for, at den elektriske impuls, der sker ved et hjerteslag, breder sig ud gennem hjertets ledningsnet, og på den måde pumper blodet ud i hjertet og resten af kroppen.
Professor ved Aarhus Universitetshospital Michael Pedersen, der også står bag studiet, fortæller til Videnskab.dk, at fremtidsvisionen er, at 3D-skanningerne kan hjælpe til bedre og mere præcise operationer af for eksempel hjerteflimmer og andre hjertefejl.
\ Læs mere
»Generelt vil vores visualisering kunne bruges til at korlægge alle patienter med elektriske forstyrrelser I hjertet,« fortæller han og uddybber:
»En af mulighederne er for eksempel, at hjertelæger kan kortlægge ekstra ledningsbundter, som virker forstyrrende på hjertets naturlige ledning af de elektriske impulser, og dermed kan de præcist vide, hvor de skal behandle.«
Bruges på grise og døde mennesker
Michael Pedersen understreger dog, at der vil tage noget tid, inden 3D-skanningerne kan blive brugt som et ekstra arbejdsredskab på operationsstuerne.
Han tør ikke spå om, hvornår det præcist kommer til at ske, men han håber, at det bliver »i den nære fremtid.«
»Vi er først ved at implementere teknikken i forskning i for eksempel grise og hos døde mennesker,« fortæller han og tilføjer, at han håber på, at man i fremtiden kan få samme overblik over hjertets ledningssystem blandt syge og ældre.
Skaber større viden
I første omgang kan 3D-billederne skabe bedre overblik og helt generelt en større viden om hjertets ledningssystem.
Den kan for eksempel hjælpe studerende, der skal lære om ledningssystemet og dets komplekse forhold til resten af hjertet, pointerer Michael Pedersen.
Rasmus Møgelvang, ph.d. og forsker ved Kardiologisk afdeling på Rigshospitalet, der ikke har været involveret i studiet, kalder 3D-skanningerne for »spændende«, og han er ikke i tvivl om, at studiet »kan bidrage til at skabe ny og mere viden om ledningssystemets anatomi, og hvordan anatomien varierer.«

Billeddannelser er vigtige
»Generelt set er billeddannelse af hjertet under stor udvikling og i dag benyttes 3D-fremstilling af hjertet, men ikke ledningssystemet, i stigende grad både før og under behandlingen af flere hjertesygdomme,« fortæller Rasmus Møgelvang.
Han nævner, at det allerede er muligt at omsætte 3D-billeder af hjertet til konkrete 3D-modeller, som patienten kan se og røre, og som læger kan benytte i sin planlægning af en behandling.
CT-skanningerne af ledningssystemet er foretaget i samarbejde med Aarhus Universitetshospitals samarbejdspartnere ved Manchester University, der råder over nogle af verdens førende røntgenskanner-faciliteter.
På Aarhus Universitetshospital er man dog ved at udvide skannerkapaciteten, så man i fremtiden også kan lave samme skanninger som på Manchester University, fortæller Michael Pedersen.
\ Kilder
- Michael Pedersens profil (Aarhus Universitetshospital)
- Rasmus Møgelvangs profil (Rigshospitalet)
- Pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital
- ‘High resolution 3-Dimensional imaging of the human cardiac conduction system from microanatomy to mathematical modeling’, Nature ()2017), doi: 10.1038/s41598-017-07694-8