Dansk forsker holder Ted Talk om opsigtsvækkende vaccineforskning
En bestemt type vaccine kan meget mere, end vi tror, mener den danske forsker.

Se med, når danske Christine Stabell Benn forklarer, hvordan levende vacciner kan redde millioner af vestafrikanske børns liv. (Video: TedTalk/Youtube.com)

Se med, når danske Christine Stabell Benn forklarer, hvordan levende vacciner kan redde millioner af vestafrikanske børns liv. (Video: TedTalk/Youtube.com)

Vacciner kan muligvis forbedre verdens sundhed markant og redde mange børn fra at dø af sygdomme. 

Sådan lyder budskabet fra den danske professor Christine Stabell Benn i en Ted Talk fra januar 2019 og i flere artikler på Videnskab.dk over de seneste par måneder. 

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talk-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilken type vaccine der er tale om, understreger den danske forsker fra Syddansk Universitet.

Der findes nemlig både levende og døde vacciner, og det er førstnævnte, der har vist sig at have en gavnlig effekt på børnenes generelle immunforsvar, viser forskningen, der er udført i området Guinea Bissau i Vestafrika: 

»De levende vacciner træner vores immunforsvar og gør det modstandsdygtigt overfor flere forskellige uspecifikke sygdomme (sygdomme, vaccinen ikke er beregnet til at bekæmpe, red.). Der er altså et kæmpe uudnyttet potentiale i levende vacciner« siger Christine Stabell Benn i Ted Talken.  

Døde vacciner viser problematiske tendenser

Hvor resultaterne altså understreger vigtigheden af at blive vaccineret med levende vacciner, ser det anderledes ud for de døde vacciner.

Christine Stabell Benn beskriver, hvordan hun og forskerholdet har undersøgt effekten af DTP-vaccinen, der beskytter mod flere dødelige sygdomme, deriblandt dysenteri (tarminfektion) siden 1980’erne.

»Det viste sig, at DTP-vaccinen havde overordnede skadelige effekter og forhøjede dødsrisikoen fem gange i forhold til børn uden vaccinen. Derfor er det muligt, at DTP-vaccinen har flere negative effekter end positive,« fortæller hun.

De negative effekter af de døde vacciner er især tydelige hos piger, men ifølge Christine Stabell Benn; »aner vi ikke hvorfor endnu«.

Flere skeptiske forskere

I artiklen Professor: Vacciner kan redde verden – men kun, hvis vi bruger dem rigtigt, forholder flere eksperter sig til Christine Stabell Benns forskning.

Og selvom flere er begejstrede over potentialet i de levende vacciner, er de samtidig kritiske overfor at lave en direkte årsagssammenhæng mellem færre døde børn og vaccinen.

Forskellen på levende og døde vacciner
  • Levende vacciner, eksempelvis polio-, mæslinge- og skoldkoppevacciner, indeholder alle en lille smule af den svækkede sygdom i sig, der kan medføre milde symptomer hos patienten.
  • De døde vacciner såsom Hepatitis, Influenza og HPV, indeholder også en lille smule bakterier fra sygdommen, men de er døde, hvilket betyder, at der ikke er nogen risiko for at få sygdommen som en bivirkning.

Kilde: Ted Talk af Christine Stabell Benn

Faldet i antallet af dødsfald, kan nemlig også skyldes, at de børn, der bliver vaccineret, i forvejen er sundere og er blevet bedre behandlet end børn uden vaccination, påpeger Allan Randrup, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Både klima, ernæring og andre faktorer kan spille ind på resultaterne i forskningen, istemmer Lars Jørgen Østergaard, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet:

»Jeg mener stadig, at vi befinder os på hypotese-niveau i forhold til direkte årsagssammenhæng,« udtaler han i artiklen fra december 2018. 

LÆS OGSÅ: Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?

Dog erkender Lars Jørgen Østergaard, at det meget standardiserede vaccineprogram måske er forældet, og at vi i fremtiden måske bør tilpasse vacciner mere til den enkeltes behov.

Få mere viden om forskellen på levende og døde vacciner i videoen øverst i artiklen. 
 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk