Kæmpestudie: HPV-vaccinerne virker og er ikke farlige
Forskere har gennemgået 26 studier af HPV-vaccinerne og ikke fundet tegn på, at vaccinerne er forbundet med nogen øget risiko for alvorlige bivirkninger.
hpv, vaccinatio, vaccine, kræft, livmoderhalskræft

HPV-vaccinen virker bedst, hvis piger får den tidligt i livet, så der ikke er mulighed for, at de kan være smittet med virussen inden. (Foto: Shutterstock)

HPV-vaccinen virker bedst, hvis piger får den tidligt i livet, så der ikke er mulighed for, at de kan være smittet med virussen inden. (Foto: Shutterstock)

Et stort studie med mere end 73.000 kvinder viser, at HPV-vaccinerne virker, som de skal, og at vaccinerne ikke er forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Studiet er et såkaldt Cochrane-review, hvor forskerne har samlet data fra 26 tidligere studier af både effektiviteten af- og potentielle bivirkninger ved vaccinerne.

Dermed, mener forskerne, bør der været slået det sidste søm i den kiste, som omhandler folks bekymringer omkring vaccinerne.

»Vi konkluderer, at risikoprofilen for HPV-vaccinen er god. Samtidig er vi bekymret for de uretmæssige anklager om alvorlige effekter af vaccinen. Anklagerne er ikke understøttet af beviser og kan skade offentlighedens tillid,« skriver den ledende forsker bag studiet, Marc Arbyn fra Unit of Cancer Epidemiology, Belgian Cancer Centre, Sciensano, i en pressemeddelelse.

Det nye studie er for nylig offentliggjort på Cochrane Library. Cochrane samler videnskabelig evidens fra mange studier til ét stort studie, der dermed er mere præcist og har større gennemslagskraft.

»Evidens med høj sikkerhed viser, at HPV-vacciner beskytter mod forstadier til livmoderhalskræft i teenage-piger og kvinder, som blev vaccineret i alderen 15-26 år. Vacciner øger ikke risikoen for alvorlige bivirkninger,« lyder det blandt andet i den klare konklusion.

Konklusionen i studiet falder i tråd med anbefalingerne fra myndighederne samt en lang række faglige organisationer og patientforeninger i Danmark.

Historien kort
  • Samling af forskning på HPV-området viser, at vaccinerne ikke øger risikoen for alvorlige bivirkninger.
  • En forsker er uenig i konklusionen, men generelt peger den hidtidige forskning på området på det samme som det nye studie, og andre forskere ser forskningsresultatet som endnu et bevis på, at vaccinerne er ufarlige.

Vaccine beskytter effektivt mod HPV og forstadier til livmoderhalskræft

I studiet har forskerne undersøgt tilfælde af forstadier til livmoderhalskræft blandt kvinder, der enten har fået:

  • Vaccinen mod de mest udbredte typer HPV, nemlig HPV16 og HPV18
  • Eller en vaccine, der er målrettet HPV16, HPV18 og to andre udbredte undergrupper af HPV.

De nyeste HPV-vacciner, der udover HPV16/18 rammer fem eller syv andre typer HPV, er ikke medtaget i studiet, da de stadig er så nye, at effekterne af vaccinerne ikke kan ses endnu.

Da de to HPV-vacciner, som indgår i det nye studie, heller endnu ikke har været brugt i særligt mange år, kiggede forskerne ikke på udviklingen af livmoderhalskræft, men i stedet på udviklingen af forstadier til livmoderhalskræft.

Forskerne fandt:

  • Blandt kvinder mellem 15 og 25 år, som ved vaccinationstidspunktet ikke var smittet med HPV, reducerede HPV-vaccinerne risikoen for at udvikle forstadier til livmoderhalskræft fra 164 tilfælde til 2 tilfælde ud af 100.000 kvinder.
  • Blandt kvinder mellem 15 og 25 år, hvor forskerne ikke skelede til, om de var smittet med HPV på vaccinationstidspunktet eller ej, reducerede HPV-vaccinerne risikoen for forstadier til livmoderhalskræft fra 559 ud af 10.000 kvinder til 341 ud af 10.000 kvinder.
  • Blandt kvinder over 25 år virker vaccinerne ikke helt så effektivt, som de gør hos yngre kvinder. Dette skyldes, at vaccinerne kun beskytter mod de former for HPV, som kvinderne ikke er smittet med i forvejen.

»Vaccinerne har som mål at lokke immunforsvaret til at producere antistoffer, der kan blokere for efterfølgende infektioner med HPV,« skriver en anden af forskerne bag det nye studie, Jo Morrison, konsulent i gynækologisk onkologi ved Musgrove Park Hospital, Sommerset, England, i pressemeddelelsen.

Ifølge hende viser de nye data fra studiet, at HPV-vaccinen beskytter mod forstadier til livmoderhalskræft, og at det med meget stor sandsynlighed vil reducere antallet af tilfælde af livmoderhalskræft i fremtiden.

Jo Morrison slår dog også fast, at HPV-vaccinerne ikke kan forhindre alle tilfælde af livmoderhalsskræft, og at det derfor stadig er vigtigt, at kvinder får foretaget hyppige screeninger, selvom de er vaccinerede.

Om celleforandringer:

Celleforandringer er ikke kræft. Celleforandringer er forstadier, der kan udvikle sig til kræft.

Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen, i nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling.

Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Ingen øget risiko for bivirkninger ved vaccine

Når det gælder bivirkninger ved vaccinerne, viser det nye studie, at HPV-vaccinerne ikke er forbundet med en forøget risiko for alvorlige bivirkninger.

I hvert fald konkluderer forskerne, at risikoen for skadelige virkninger var syv procent i både gruppen af vaccinerede og gruppen af ikke-vaccinerede.

Mere præcist fandt forskerne, at 656 ud af 10.000 af de vaccinerede kvinder blev ramt af en alvorlig sygdom efter at have fået HPV-vaccinen, mens tallet var 669 i kontrolgruppen.

Antallet af dødsfald i de to grupper var henholdsvis 14 og 11 ud af 10.000.

Selvom der var tre flere dødsfald blandt de vaccinerede, konkluderer forskerne, at de ikke var relateret til vaccinerne.

Forskerne fandt heller ingen øget risiko for aborter blandt kvinder, som blev vaccineret inden graviditeten.

Forskerne siger dog også, at der skal laves mere forskning på området for at få kortlagt, om der er øget risiko for dødfødsler og misdannelser blandt børn, hvis mødre blev vaccineret omkring det tidspunkt, hvor de blev gravide.

Leder af Nordisk Cochrane Center er ikke overbevist

Cochrane er et uafhængigt og internationalt netværk af forskere, og studier fra Cochrane anses i videnskabens verden som forskning af højeste kvalitet og troværdighed.

Lederen af Cochranes nordiske afdeling, den danske professor Peter Gøtzsche, slår normalt også på tromme for forskningsresultater fra Cochrane, men når det kommer til det nye studie, er han ikke overbevist.

Han mener, at den nye Cochraneoversigt bygger på de offentliggjorte forsøg, som er mindre pålidelige end de kliniske studierapporter, som firmaerne har sendt ind til det europæiske lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA), for at få HPV-vaccinerne godkendt.

Peter Gøtzsches forskningsgruppe, der ikke har noget med det nye studie at gøre, har undersøgt studierapporterne og fundet, at der er flere alvorlige neurologiske skadevirkninger i HPV-vaccinegruppen end i kontrolgruppen.

»Vi har ikke publiceret vores resultater endnu, men jeg mener, at det er min pligt som forsker i det mindste at oplyse om, at vi har fundet andre resultater, end Cochrane-oversigten kommer frem til,« skriver Peter Gøtzsche i en mail til Videnskab.dk.

 

Peter Gøtzsche og det Nordiske Cochrane Center har indsendt en formel klage til den Europæiske Ombudsmand over EMA’s håndtering af mistanken om flere alvorlige skader på centralnervesystemet, som Sundhedsstyrelsen ifølge Peter Gøtzsche har rejst.

Professoren har også skrevet en bog under titlen ’Overlevelse i en overmedicineret verden: Find selv evidensen’, hvori han beskriver sine bekymringer omkring HPV-vaccinen.

Forsker er ikke overrasket over resultatet

Generelt peger den hidtidige forskning på området dog på det samme som det nye studie, og andre forskere er også begejstrede for det nye studie og dets konklusioner.

En af disse forskere er Jan Blaakjær, der er overlæge og klinisk professor i gynækologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet og blandt andet forsker i HPV og livmoderhalskræft.

Jan Blaakjær har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst konklusionerne og skriver i en mail til Videnskab.dk:

»Det er dejligt at se, at relevante arbejdsgrupper fra Cochrane nu både frikender vaccinen for alvorlige bivirkninger og samtidig kan vise, at der er en udtalt effekt i beskyttelsen mod udvikling af grad 2 & 3 af celleforandringer i livmoderhalsen,« skriver Jan Blaakjær.

Jan Blaakjær er dog på ingen måde overrasket over resultatet.

»Som forventet viser dette Cochrane-studie størst effekt hos de unge piger og allerstørst hos dem, som endnu ikke har været smittet med de relevante former for HPV. Det er dog interessant at se, at lidt ældre kvinder ser en effekt, om end den naturligvis er mindre end hos de unge, der ikke har været smittet med HPV,« uddyber Jan Blaakjær.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk