Blodpropper rammer især på mandage

Annonce:

Svenske forskere er gået på opdagelse i 156.690 tilfælde af blodprop i hjertet mellem 2006 og 2013.

Ud fra dataene kan forskerne se, at mandag er den ugedag, hvor flest blodpropper finder sted. Til gengæld er risikoen mindre om sommeren.

Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Ifølge forskerne bag studiet er mandag stadig den farligste ugedag, selv når der er taget højde for eksempelvis temperaturudsving eller udlandsrejser.

Tidligere studier viser, at jordskælv og VM i fodbold øger risikoen for blodrop i hjertet, men de begivenheder formår ikke at toppe mandagen.

De svenske forskere siger, at forklaringen nok er at finde i mandag-morgenstresset.

Det underbygger de med, at det var personer, som stadig var i arbejde, der havde den største risiko for blodprop i hjertet.

Annonce:

En stor undersøgelse fra USA har tidligere vist, at skiftet fra vintertid til sommertid også er forbundet med en øget risiko. Antallet af blodpropper steg med hele 24 procent mandagen efter, vi skifter til sommertid.

En dansk forsker satte dog spørgsmålstegn ved den amerikanske undersøgelse. Det kan du læse mere om i denne artikel på Videnskab.dk.

kjss

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts