Vær flittig med tandbørsten og udskyd Alzheimer
11 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Husk lige tandbørsten, så husker du bedre.

Det lyder måske skørt, men ny forskning viser, at det kan sinke Alzheimers fremtræden med op til fem gange, hvis man er flittig med tandbørsten og undgår sygdomme i gummerne. Det skriver The Telegraph.

Paradentose og tandkødsbetændelse er normalt hos ældre mennesker, og det kan blive værre med alderen, hvor det bliver sværere ved at holde mundhygiejnen ved lige.

Det menes, at bakterier i munden øger inflammationen i koppen, og her er der fundet en sammenhæng med hurtigere udvikling af Alzheimer.

Et nyt studie fra King’s College London og University of Southampton i England har fulgt 59 mildt til moderat demente mennesker i seks måneder, mens de tjekkede deres tandkød.

Her viste det sig, at hukommelsen i gennemsnit svandt 5,2 gange hurtigere, hos de der havde sygdomme i tandkød og gummer i begyndelsen af studiet, end hos dem med sunde tænder.

Tandkødsbetændelse og paradentose kan kontrolleres gennem hyppig tandbørstning og mundskyls-behandlinger, og forskerne foreslår, at god tandhygiejne kan være en nem måde at mindske effekten af Alzheimer.

Forskningen er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS One.

Læs også:

Bliver tænderne renere med en elektrisk tandbørste?

Sådan børster du tænder korrekt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.