Så meget grundvand er der på Jorden
Kilde: 
20 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

I Danmark er vi så heldige, at vi kan tappe lækkert grundvand fra hanerne. Men hvor meget grundvand er der egentlig på Jorden?

Det spørgsmål har nogle amerikanske forskere forsøgt at besvare. Resultatet fra deres undersøgelser peger på, at Jorden rummer – og hold nu fast – 23 millioner kubikkilometer grundvand. Det skriver forskning.no.

Den store mængde grundvand svarer til et 180 meter dybt hav, der dækkede al landjord. 

Forskerne har ifølge Forskning.no undersøgt tusindvis af grundvandsprøver fra hele verden og brugt en række modeller til at beregne, hvordan vandet bevæger sig under jorden.

Selvom 23 millioner kubikkilometer er en pæn sum, er det ifølge forskerne ikke alt vandet, der er klar til at drikke. Forskerne skelner mellem to slags grundvand: ungt og gammelt.

Det gamle grundvand kan have ligget under jorden i flere millioner år og består mest af brakvand med et højt saltindhold. Det unge vand er det, som vi kan drikke, og forskerne vurderer, at det udgør omkring seks procent af grundvandet. Det svarer til 350.000 kubikkilometer, hvilket er en betragtelig mængde.

»Vores kort og estimater viser, hvor grundvandet bliver fornyet, og hvor det er gammelt og stillestående,« siger Tom Gleeson, der er hydrolog på University of Victoria i Cananda og ledte studiet, til Los Angeles Times.

Forskerne har været i stand til at adskille det gamle og det unge grundvand fra hinanden ved at se på indholdet af det radioaktive isotop tritium. Det findes primært i det nyere grundvand, som er yngre end 50 år. Den radioaktive isotop er en rest af fra atomprøvesprængninger, men vandet er ifølge Forskning.no ikke radioaktivt eller farligt at drikke.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Læs også: 

Vi bruger for meget grundvand

Syv genveje til rent drikkevand

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.