Video-foredrag: Sådan sporer man sprængstoffer
Der arbejdes intensivt på at udvikle nye og sikrere metoder til at finde miner og vejsidebomber. Her får du en præsentation af forskningsprojektet Xsense, som arbejder med den nyeste teknologi på området.

Når man skal rydde miner og fjerne vejsidebomber, er der brug for pålidelige, robuste og let tilgængelige metoder til at påvise tilstedeværelsen af sprængstoffer. Metoder, som er ikke 90, men 100 procent sikre.

I dag benytter man oftest hunde til at finde sprængstofferne. Hunde kan lugte sprængstoffer i meget små mængder, men de er dyre i drift, følsomme over for ændringer i miljø og kræver en erfaren hundefører.

I forskningsprojektet Xsense, som er støttet af Det Danske Strategiske Forskningsråd, udvikles nye følsomme metoder til at påvise tilstedeværelsen af sprængstof.

Samarbejder med militære enheder

Metoderne kan integreres på en lille chip på under 1x1 cm2, og målingerne kan derfor foretages i feltet uden det store eksperimentelle udstyr.

Chippen kan sættes fast på en lille robot, som sendes ind i det farlige område og tager målinger af luften for at afgøre, om der er sprængstoffer tilstede.

Fakta

Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.

Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

Ved at kombinere fire uafhængige målemetoder opnår man stor pålidelighed i målingerne.

De fire målemetoder i Xsense hedder:

  • kalometri
  • cantilever
  • kolorimetri og
  • surface enhanced raman spektroskopi

Systemerne er følsomme og selektive, brugervenlige og ikke mindst billige, så det er nemmere at få dem ud i mindre udviklede lande. I Xsense samarbejdes der også med forskningspartnere ude omkring i verden og med militære enheder.

I dette video-foredrag, som oprindeligt er sendt i Danskernes Akademi på DR2 7. april 2010, præsenter professor ved Institut for Mikro- og Nanoteknologi på DTU Anja Boisen princippet bag de fire målemetoder, der alle kan måle ekstremt små mængder af sprængstof.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.