Star Wars-teknologi på vej til dit ur og din smartphone
Om et par år vil smartphones-ejere kunne bruge hologrammer kendt fra Star Wars-film, lover amerikansk producent. Dansk forsker ser perspektiver i produktet, men er usikker på, om det bliver en stor succes.

Virksomheden håber på, at produktet også vil fungere sammen med fjernsyn, ure og andre teknologier, der er en del af vores hverdag. (Foto: Shutterstock)

Virksomheden håber på, at produktet også vil fungere sammen med fjernsyn, ure og andre teknologier, der er en del af vores hverdag. (Foto: Shutterstock)

Mens alverdens Star Wars-fans tæller ned til december 2015 og premieren på den syvende film i science fiction-serien, arbejder en amerikansk virksomhed på at gøre en teknologi kendt fra Star Wars-filmene klar til smartphones.

Det drejer sig om hologrammer, som helte og skurke fra Star Wars bruger til at kommunikere med hinanden, så det ser ud, som om de er tilstede, selv om de i virkeligheden befinder sig 'far, far away'.

Lidt tættere på, i Californien, har firmaet Ostendo Technologies længe arbejdet på et chip-system, der skal integreres i en smartphone. Ved hjælp af en lille projektor - på størrelse med iPhones kamera - vil systemet kunne afspille videoer og vise billeder direkte i luften.

Ostendo Technologies regner med at lancere 2D-løsningen om cirka et år. Derefter kommer 3D-løsningen, som vil minde om hologrammet fra Star Wars, fortæller Jeffrey Crusey, product manager ved Ostendo Technologies, til Videnskab.dk. Han kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvornår hologramteknologien rammer markedet.

Høje ambitioner

Til gengæld har han ikke noget mod at beskrive teknikken bag produktet, der består af flere lag. Det første lag er en computerchip, mens de efterfølgende lag er rød, blå og grøn galliumnitrid (standard LED-materiale), som sikrer en meget høj pixeltæthed.

Ostendo regner med, at det integrerbare chip-system kommer til at koste cirka 30 dollar (cirka 275 kroner). Den californiske virksomhed satser på, at produktet også vil spille sammen med fjernsyn, ure og andre ting og teknologier, der er en del af vores hverdag.

Men det er nu hologrammets integration med mobilen, som lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i interaktionsteknologi Martin Brynskov ser størst potentiale i.

Helt tæt på med mobilen

»Det er spændende, at det bliver bygget ind i mobilen, fordi vi lever i en post pc-æra, og det ikke længere er computeren, men mobilen, der er vores primære interface,« forklarer Martin Brynskov, der er ansat ved Center for Avanceret Visualisering ved Aarhus Universitet.

Han mener, at det åbner 'ret store perspektiver', at Ostendo på den måde bruger mobilen til at bringe den virtuelle verden ind i vores fysiske verden.

»Med mobilen kan denne teknologi komme helt tæt på os, og den har potentiale til at komme ud til alle mennesker,« fortæller Martin Brynskov.

Alligevel tillader han sig at være skeptisk med hensyn til, hvor stor en rolle Ostendos hologramteknologi kommer til at spille.

Hvad kan vi bruge det til?

»Spørgsmålet er, hvad vi kan bruge det til. For hvis det bare er en gimmick, så holder det ikke over tid,« siger den danske ekspert.

Det første lag af chippen er en computerchip, mens de efterfølgende lag er rød, blå og grøn galliumnitrid (standard LED-materiale), som sikrer en meget høj pixeltæthed.

Han henviser til, at det ikke er nok at skabe noget, der ser godt ud. Løsningen skal også være praktisk og letanvendelig som for eksempel de simple tekstbeskeder, som de fleste af os bruger til at kommunikere med hinanden - om det så sker via sms, Facebook, iMessage eller WhatsApp.

Martin Brynskov peger i den forbindelse på, at 3D-film ikke er blevet den helt store succes, som mange ellers forventede. Og hvad hologrammer angår, så viste den amerikanske tv-station CNN faktisk allerede et hologram af en udsendt reporter i et tv-studie tilbage i 2008.

»Men hvor tit er det, der er hologrammer i tv-udsendelser i dag?« - spørger Martin Brynskov, der dog igen understreger, at Ostendos fokus på smartphones kan give pote på grund af mobilernes enorme betydning i den moderne verden.

Fokus på mobiltilpasning

Martin Brynskov beskæftiger sig med de moderne kommunikationsteknologier, og ifølge ham er det svært at overvurdere den rolle, smartphones spiller i vores liv.

»Mobilen er blevet en universel remote control, der bliver brugt til stort set alle vores aktiviteter,« siger forskeren.

Han oplever, at der for tiden ikke er så meget fokus på at udvikle yderligere funktionalitet til smartphones som at tilpasse sine produkter og service til dem.

Det gælder virksomheder. Det gælder offentlige institutioner. Og det gælder også medier, da mange af dem stadigvæk mangler at få deres hjemmesider tilpasset til mobil-virkeligheden, så man for eksempel ikke behøver at lede efter en 'klik her'-knap for at gå videre til en mobiltilpasset udgave af mediets hjemmeside, når man åbner den fra sin telefon.

Den slags tilpasninger tager tid og foregår i forskellige tempi rundt om i verden. Det er for eksempel først for nylig blevet muligt at betale sine regninger via mobilen i Danmark, mens det i Japan allerede var muligt for fem år siden, forklarer Martin Brynskov.

Bliver vores nervesystem digitaliseret?

Martin Brynskov tror på, at mobilen kommer til at dominere vores liv en del år frem. Samtidig kan han godt forestille sig, at mobilen bliver efterfulgt af produkter, der vil knytte vore nervesystem til de forskellige digitale systemer, så vi vil kunne styre elektronikken med tankens kraft.

Og så begynder vores liv for alvor at minde om Star Wars, hvor jedi-ridderne kan bevæge mindre og større genstande ved hjælp af 'Kraften' i deres krop.

Indtil da må vi dog nøjes med den noget mindre avancerede, men stadigvæk spektakulære hologramteknologi, der snart ventes at komme til vores smartphones. Ikke fra en fjern galakse. Men fra Californien i det sydvestlige USA.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.