Det er lykkedes forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Chalmers tekniska högskola i Göteborg at overføre mere end 1,8 petabit i sekundet ved brug af en laser og en enkelt optisk chip.
Det svarer til 1,8 millioner gigabit, hvilket er det samme som det dobbelte af hele verdens samlede internettrafik.
I studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Photonics, fremgår det, at forsøget lykkedes ved brug af en særlig optisk chip, der kan bruge en lasers lys til at skabe datasignaler.
Det er ny verdensrekord, skriver DTU i en pressemeddelelse.
Den nye opfindelse, der kun bruger en enkelt laser, kan overføre data, der med nutidens absolut bedste udstyr ellers ville kræve flere end 1.000 lasere. Det kan altså vise sig at blive en revolutionerende opdagelse.
Forskerne stødte dog faktisk på den ved en tilfældighed. I virkeligheden var chippen slet ikke optimeret til det, som forsøget indebar, men forskerne har formået at regne ud, hvorfor det lykkedes.
\ Læs mere
Opfindelsen består af en optisk chip, der modtager infrarødt lys fra en laser. Chippen er i stand til at mangedoble lysets frekvens til hundredvis af flere frekvenser. Det vil sige hundredvis af forskellige farver.
Chippen kan så frembringe en lysstråle med de mange forskellige farver i. Det kan ses lidt som en kam, hvor hver tand i kammen er et særegent lys. Alle farverne er nemlig fastlåst i en bestemt afstand fra hinanden.
Forskerne har efterfølgende formået at gøre hver farve i lyset til et datasignal, som det altså er muligt at samle til et enkelt lys igen. Det er så muligt at overføre lyset som data til en lysleder, der kan modtage og læse data fra det.
\ Sådan pakker man lys med data
Når lys pakkes med data, kaldes det for modulation. Her udnytter og modificerer man lysets bølgeegenskaber:
- Amplitude, som er bølgernes højde eller styrke.
- Fase, som er bølgernes ’rytme’. Det er her muligt at skabe en forskydning, så en bølge ankommer enten lidt før eller lidt senere end forventet.
- Polarisation, som er de retninger, bølgerne udbreder sig i.
Ved at ændre i disse egenskaber skaber man signaler. Signalerne kan man oversætte til enten ettaller eller nuller – og dermed udnytte dem som datasignaler.
Kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/alle-nyheder/ny-rekord-i-dataoverfoersel?id=943e1bd7-da6f-49ee-9a5a-78a965c45ede
Forskerne har desuden også regnet ud, at der er et gevaldigt potentiale for at opskalere projektet. En enkelt laser vil ifølge dem være i stand til at overføre op mod 100 petabit i sekundet.
Forsøget lover således formentlig også godt for internettets fremtidige strømforbrug. Det forklarer en af forskerne bag projektet, Leif Katsuo Oxenløwe, der er professor og leder af grundforskningscentret Silicon Photonics for Optical Communications på DTU.
”Med vores løsning er der med andre ord potentiale for at erstatte i hundredtusindvis af de lasere, der står ude i internettets knudepunkter og datacentre, og som alle sluger strøm og genererer varme,” siger Leif Katsuo Oxenløwe i pressemeddelelsen.
\ Læs mere
jso