En robotstøvsuger er umådelig praktisk. Den gør gulvene rene, imens man ikke er hjemme. Mange danskere har da også anskaffet sig den lille hushjælp, deriblandt vores læser Jens Peter Lunau.
Men maskinen har fået ham til at spekulere så meget, at han har skrevet til Spørg Videnskaben.
»Når jeg støvsugede på den gammeldags facon, startede jeg som regel i et hjørne af stuen og arbejdede mig så systematisk gennem gulvarealet.«
»Sådan arbejde en robotstøvsuger absolut ikke. Den kører frem og tilbage og skifter retning helt pludselig.«
Jens Peter Lunau har derfor spurgt sig selv, hvordan støvsugeren ved, at den har rengjort hele gulvet.
»Har den en indre hukommelse, eller er det hele helt planløst, hvad jeg ikke kan tro. Hvordan er dens elektroniske logik skruet sammen?« spørger ham.
Spændende, hvordan robotten fungerer
Godt spørgsmål. Spørg Videnskaben søger derfor et svar hos Ole Madsen, der er professor ved Center for Robotforskning, Aalborg Universitet.
Han kender udmærket de støvsugende robotter.
»Jeg kunne ikke leve uden sådan en. Og det er jo lidt spændende, hvordan den faktisk fungerer,« siger Ole Madsen.
Robotten ved ikke, hvor den har støvsuget
\ Fakta
En robot kan defineres som en programmérbar maskine med manipulatorer og sensorer. Manipulatorer er mekaniske instrumenter, der kan påvirke verden omkring robotten, mens sensorer sanser omverdenen. Et eksempel på en manipulator kunne være en gribearm.
Svaret på, hvordan den standhaftige hushjælp virker, er ganske overraskende.
»Det korte svar er, at robotten rent faktisk ikke ved, om den støvsuger et sted, den allerede har støvsuget.«
»Den rengør et vist stykke tid og regner med, at den har dækket gulvet,« fortæller Ole Madsen.
Robotstøvsuger fungerer meget simpelt
Han har set nærmere på de robotstøvsugere, der hedder ’Roomba’. Det lader ikke til, at de opbygger et indre kort over det rum, de rengør – sådan som vores læser forestiller sig.
»Det firma, der har lavet navigationen, hedder Irobot, og de stiller ikke alle deres algoritmer til rådighed for offentligheden.«
»Men det tyder på, at robotten navigerer via simple algoritmer: Den begynder med at lave en simpel spiral, som bliver større og større.
»Rammer robotten en væg, følger den væggen. Og så kører den ellers rundt, til den synes, at den har støvsuget længe nok,« fortæller Ole Madsen.
Har en særlig smudssensor
Men det er ikke den eneste teknologi bag robotstøvsugerens hemmelighed. ’Roombaen’ har en særlig sensor, der kan måle, hvor beskidt der er det sted, hvor den kører.
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Hver uge ‘genudsender’ vi tidligere bragt svar fra Spørg Videnskaben pga. f.eks. aktualitet. Denne artikel blev første gang bragt 18. april 2011.
»Den har sådan en smudsscanner. Og så ændrer den faktisk strategi efter, hvor snavset signalerne fra scanneren siger, der er.«
»Hvis der er beskidt, støvsuger maskinen lidt langsommere, så den får det hele med,« forklarer Ole Madsen.
Forskere hacker støvsugere
Han fortæller, at der er opstået et miljø, hvor folk hacker robotstøvsugere. De skiller simpelthen robotterne ad og sætter dem sammen igen på nye måder. Fordi det er skægt.
»På den måde kan man selv gå ind og lave algoritmer. Det har jeg set, at en del universiteter faktisk gør.«
»De sætter blandt andet kameraer på robotterne og bruger dem som en slags legetøj,« fortæller Ole Madsen, som bliver helt tændt ved tanken.
»Jeg tror da, at jeg skal hjem og skille min støvsuger ad.«
En T-shirt for et spørgsmål
Vi takker Ole Madsen for at kaste lys over teknologien bag husets nye ven. Og vi takker Jens Peter Lunau for, at han sendte os det gode spørgsmål. Vi kvitterer med en rød videnskab.dk-T-shirt.
Hvis du også går og spekulerer på et eller andet, som videnskaben kan have et svar på, kan du sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.
Ellers kan du læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben.