Hvornår får vi en robot, der både køber ind, laver mad og gør rent?
Vi ser på muligheden for at opfylde en læsers ønske om en julegave med mekanisk hushjælp.
husholdningsrobot juleønske jul robot hushjælp stuepige stuemand hjælper hjemmet teknologi

I fremtiden kommer vi sikkert til at have husholdningsrobotter, men det bliver desværre en dyr fornøjelse at eje dem. (Foto: Shutterstock)

I fremtiden kommer vi sikkert til at have husholdningsrobotter, men det bliver desværre en dyr fornøjelse at eje dem. (Foto: Shutterstock)

Vores læser Bente Marcussen er træt af husholdning.

Dag efter dag vasker hun tøj, rydder op, gør rent, laver mad, vasker op, handler ind, ordner have, pudser vinduer og så videre og så videre.

Det er en endeløs strøm af gøremål, som tager tid fra alt det andet, som Bente gerne vil.

Specielt her i december gider Bente ikke bruge al sin tid på det praktiske. Hun vil hellere klippe kravlenisser, pynte juletræ, drikke gløgg og spise brunkager.

Derfor har hun i år kun ét juleønske:

»Jeg ønsker mig en robot, der kan lave mad, gøre rent og ordne mit vasketøj,« skriver Bente i sit brev til julemanden/mail til Videnskab.dk.

Husholdningsrobot længe undervejs

Hvis ikke julemanden læser Bentes ønske, gør vi det i hvert fald her på Videnskab.dk, så vi har sat os for at tage nissehuen på og finde ud af, hvor realistisk det er, at der ligger en husholdningsrobot under Bentes juletræ i år.

robot støvsuger hushjælp kunstig intelligens hverdag teknologi

Man kan næsten se det for sig: En robothushjælp, der har middagsmaden klar til kl. 12 og har ordnet rengøringen, når du kommer hjem fra gaveindkøb. (Illustration: Shutterstock)

I den sammenhæng har vi taget fat i Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef for Teknologisk Institut og arbejder med kommercialisering af instituttets robot-forskningsprojekter.

Da vi fanger ham på en telefon, er han faktisk på en konference i Tyskland for at se på de seneste fremskridt inden for området.

Men selvom Troels Oliver Vilms Pedersen ligesom alle os andre er i julehumør, må han dog slukøret fortælle, at det nok ikke bliver i år, at Bente får sin husholdningsrobot.

»Vi er desværre slet ikke der, hvor en sådan robot er lige på trapperne. Der kommer i hvert fald til at gå mere end ti år, før Bente kan få den julegave,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Hverdagen er for kompleks

Problemet med at lave en alsidig husholdningsrobot er ifølge Troels Oliver Vilms Pedersen først og fremmest kompleksiteten af de omgivelser, som en sådan robot skal agere i.

Forskere kan lave robotter, der sparker til en fodbold i meget kontrollerede og velkendte omgivelser, men når det kommer til at finde rundt i et ukendt hus, hvor omgivelserne hele tiden ændrer sig, er det en helt anden sag.

Det kræver en form for kunstig intelligens, så robotterne kan forstå og tilpasse sig den omverden, de bevæger sig rundt i, og der er teknologien slet, slet ikke endnu.

»Før vi rigtig kan begynde at rykke indenfor husholdningsrobotteknologi, skal vi have løst problemet med kunstig intelligens, og den kode har vi ikke knækket endnu,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Robotter kan klare nogle opgaver

Bente skal dog ikke fortvivle helt, for selvom hun ikke kan få en alt-i-en husholdningsrobot, kan hun måske ønske sig forskellige mindre robotter, der kan gøre nogle af tingene hver for sig.

robot støvsuger hushjælp kunstig intelligens hverdag teknologi

Der findes allerede robotstøvsugere og -gulvvaskere, og der er endda en robot, der kan vaske vinduer. Men én, der kan det hele, er længere undervejs. (Foto: Shutterstock)

Der findes eksempelvis allerede støvsuger-robotter på markedet, som i hvert fald kan samle juletræets grannåle og krummer efter brunkagerne op.

Bente kan måske ønske sig, at der ligger sådan en under juletræet.

Støvsugerrobotten kan passende blive suppleret af en robot, der kan pudse vinduer, så Bente kan kigge uforstyrret ud på en forhåbentlig hvid jul. Den type robotter er allerede i handlen, og der findes også robotter, der slår græs.

»Det er det udviklingsspor, som vi ser i øjeblikket – altså flere og flere robotter, der kan tage sig af enkelte dele af husholdningen,« forklarer Troels Oliver Vilms Pedersen.

Robot folder tøjet sammen

Skal julegaven være en anelse mere avanceret (og dyrere), har forskere fra Japan faktisk opfundet en maskine, der ved hjælp af en robotarm kan folde vasketøj. Så skal Bente i hvert fald ikke bruge tid på den del af husarbejdet.

Dog skal hun håbe på, at julemanden er i gavehumør, eller at hun har velhavende venner. 'Laundroid', som maskinen hedder, koster i omegnen af 100.000 kroner.

Vi må dog også indrømme, at det ikke er et indretningsarkitektonisk mesterværk, som japanerne har præsteret.

På billedet herunder kan du se, hvad vi mener.

robot husholdning hjælpe robotter støvsuger hus

Laundroid er designet til at folde vassetøj. Så skal man bare finde 100.000 kroner til at købe den for og et sted at stille den i lejligheden. (Foto: Seven Dreamers)

Vasketøj er en kæmpe udfordring for robotter

Troels Oliver Vilms Pedersen fortæller, at selvom nogle opgaver virker simple for os mennesker, er de utroligt komplekse for robotter.

Tag som eksempel Bentes drøm om en robot, der kan vaske hendes tøj, nissehuer og juleduge.

Ifølge Troels Oliver Vilms Pedersen er vasketøj en næsten uoverkommelig opgave for robotter at løse på grund af flere forskellige elementer.

For det første ligger tøj sjældent i pæne og letgenkendelige bunker.

Derfor skal en robot selv kunne finde ud af, at Bentes sammenkrøllede natkjole er netop en natkjole og ikke en nissehue, og det er lettere sagt end gjort.

Robotten skal nemlig vide, at Bentes natkjole er en natkjole, både når den er sammenkrøllet i bunden af vasketøjskurven, og når robotten holder den op, hvor den ser helt anderledes ud.

For det andet har robotter langt sværere ved at håndtere bløde genstande, end de har ved at håndtere hårde genstande, fordi bløde genstande bevæger sig, når man rører ved dem, og de derfor ændrer form og størrelse.

»Det, at gribe vasketøj op af en vasketøjskurv på en meningsfuld måde, er noget af det sværeste, man kan forestille sig at få en robot til at gøre, og derfor findes der endnu ikke en robot, som kan gøre det,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Det må Bente altså selv gøre i de næste mange år.

Robot laver mad som mesterkokkene

Skal Bente til gengæld ønske sig noget, som er helt ude på spidsen af, hvad der teknologisk kan lade sig gøre lige nu og her, har firmaet Moley Robotics udviklet robotarme, som sidder fast på en skinne under køkkenskabene, og som rent faktisk kan lave mad.

Ja, du læste rigtigt: En robot, der kan lave mad!

Nuvel, det er desværre endnu ikke sådan, at Bente bare kan råbe 'risengrød' efter robotten og forvente, at det står klar på bordet en time senere.

Robotten er stadig afhængig af, at alle ingredienserne står på præcise steder rundt om på køkkenbordet, men så kan den også lave eksempelvis en spaghetti bolognese klar, til når Bente kommer hjem fra julemarked.

Robotten tænker heller ikke selv endnu, så i stedet for at sjusse sig frem til den rigtige måde at blande ingredienserne, kopierer den en koks armbevægelser minutiøst trin for trin.

Til gengæld har den uendelig kapacitet for opskrifter, så så længe ingredienserne er på plads, kan den lave alt fra pasta, som Jamie Oliver ville lave det, flæskesteg á la Camilla Plum eller farmors juleand.

»Den har selvfølgelig nogle begrænsninger i og med, at ingredienserne skal være præcis dem, som kokken brugte, da han eller hun lavede opskriften. Hvis det ikke er præcist de samme, kan robotten ikke korrigere, og så bliver udfaldet måske ikke det, som man håbede på,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Se robotten Moley lave mad her. (Video: Moley Robotcs/Youtube)

Vi kommer til at have robotlån i fremtiden

Så er der selvfølgelig også spørgsmålet om pris, for selvom en robotstøvsuger ikke koster alverden, kan fremtidens robothusholdningsmaskiner godt løbe op i anseelige beløb – specielt hvis de skal være mere alsidige end støvsugerrobotter eller vinduespudserrobotter.

Derfor skal Bente måske også se langt efter gaverne under juletræet både i år og i fremtiden, med mindre hun har venner, der er meget generøse.

Troels Oliver Vilms Pedersen forestiller sig, at vi i fremtiden vil have robotlån på samme måde, som vi har billån eller huslån.

»Det er den type prisstruktur, vi snakker om, når vi taler om fremtidens fleksible husholdningsrobotter, der kan løse mange forskellige opgaver. Der vil man investere langsigtet i sådan en robot og optage et lån for at købe den,« siger han.

Vi håber ikke, at vi har ødelagt Bentes julehumør med den nedslående besked, men nu ved hun i hvert fald, hvad hun kan sætte næsen op efter, når gaverne skal pakkes ud.

Hvorom alt er, så ønsker vi både Bente og Troels en glædelig jul.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk